Заклади дошкільної освіти

  • 2269

 

Доступність до якісних освітніх послуг починається з дошкільної освіти, оскільки саме вона є обов’язковою первинною складовою частиною системи безперервної освіти, основою системного розвитку дитини, фундаментом творіння якісно нового освітнього процесу. Гадяцькою міською радою та відділом освіти, молоді та спорту створено умови для здобуття дошкільної освіти в місті Гадячі, Сарському та Біленченківському старостинському окрузі Гадяцької міської ради, сформовано відповідну мережу закладів дошкільної освіти з метою охоплення дітей усіма формами дошкільної освіти. У Гадяцькій територіальній громаді функціонують 9 закладів дошкільної освіти:

Фото без описуЗаклад дошкільної освіти № 2 «Берізка» Гадяцької міської ради Полтавської області

Директор ЗДО № 2 «Берізка»: Стогній Лілія Михайлівна

Адреса: вул. Драгоманова, буд. 2, м. Гадяч, Полтавська область, 37300

Телефон: (05354) 2-24-25

Е-mail: dnz2berizka@meta.ua

Адреса веб-сайту: http://dnzberizka2.ucoz.net

У далекому 1944 році в м. Гадячі було відкрито дитячий садок, який у наш час носить назву «Берізка».

… Ще земля здригалася від розривів бомб і снарядів, бралася полум’ям війни, а скривавлений Гадяч струшував з плечей ненависний тягар нациської окупації. Треба було піднімати місто з руїн, і взялися за цю справу невтомні жіночі руки. Виникла потреба у створенні дитячого садка. Саме тоді, на території водолікарні по вулиці Чапаєва, 42 відкрили перший дитячий садок для денного перебування дітей. Дві промерзлі кімнати з продірявленою стелею, та дві незграбні грубки. Освітлення гасове. Спалень не було. Продукти підвозили видобутою із брухту старенькою тачкою. У ній же старші діти возили менших – то була чудова розвага для дітей…

Вперше 20 мам могли спокійно працювати, знаючи що їхні діти в надійних теплих руках вихователів. Тут діти гралися, вчилися малювати, читати, залюбки співали й танцювали, слухали казки. І хоча іграшки були саморобні, не вистачало олівців, паперу, життя малечі було насиченим. Першим завідувачем був Жук Степан Іванович. Він вніс великий вклад у розвиток дошкільної освіти міста у післявоєнний час.

У 1954 році відкрили ще одну групу та зал. Пізніше дитячий садок змінив свою адресу, був переведений у приміщення колишньої медичної школи.

У листопаді 1969 року ПМК-66 треста «Полтавасільбуд» почало будівництво нового двоповерхового приміщення дитячих ясел-садка. У вересні 1971 року заклад відсвяткував своє новосілля, веселий багатоголосий гомін дітвори, зазвучав як святкове щебетання пташок з новою силою.

Сучасний заклад дошкільної освіти № 2 «Берізка» виконує своє головне завдання – забезпечення розвитку особистості, здатної орієнтуватися, діяти, творити в новому швидкозмінному суспільстві, відповідно до вимог часу. У закладі функціонує 6 груп. Ліцензований обсяг на провадження освітньої діяльності закладу становить 145 осіб.

Забезпечує освітній процес творчий, ініціативний, закоханий у свою справу колектив – 15 педагогів та 15 – обслуговуючого персоналу, які перебувають у постійному пошуку шляхів оновлення для забезпечення якісної освіти дошкільнят. Педагоги використовують в освітній роботі сучасні інноваційні методики та технології, а саме: ТРВЗ Г. Альтшуллера, елементи системи К.Орфа, «Вивчення віршів напам’ять за опорними малюнками» С.М. Лисенкової, «Використання схем-моделей у лексико-граматичній роботі з дітьми» К.Крутій, О. Білан, «Використання символів у роботі з дошкільниками» за методикою О.В.Копилової, В.М.Ткаченко.

Працюють гуртки за інтересами дітей: театральний, хореографічний, гурток англійської мови, художньо-естетичний та інші.

Колектив є активним учасником міських, обласних, Всеукраїнських заходів.

Гостинно відкривши свої двері для наймолодших громадян в 1944 році дитсадок і по сьогоднішній день тримає їх широко відчиненими для теперішніх і наступних поколінь.

 

Заклад дошкільної освіти № 6 «Сонечко» Гадяцької міської ради Полтавської області

Фото без опису

Директор ЗДО № 6 «Сонечко»: Москаленко Алла Борисівна

Адреса: вул. Героїв Майдану, буд. 4, м. Гадяч, Полтавська область, 37300

Телефон: (05354) 2-27-59

Е-mail: dnz6sonechko@meta.ua

Адреса веб-сайту: http://dnz6gadyach.at.ua

Заклад дошкільної освіти № 6 «Сонечко» Гадяцької міської ради Полтавської області почав свою роботу 5 листопада 1975 року. Знаходиться в типовому одноповерховому приміщенні, проектна потужність якого складає 53 дитячих місця від 2 до 6 (7) років. Ліцензований обсяг на провадження освітньої діяльності закладу становить 90 осіб.

Формування дитячого контингенту в закладі освіти відбувається відповідно до чинного законодавства України.

Головною метою ЗДО № 6 «Сонечко» є забезпечення реалізації права громадян на здобуття якісної дошкільної освіти, збереження й зміцнення здоров’я дітей, їх психічного, духовного, соціального, розумового та фізичного розвитку, створення комфортних умов для розвитку та саморозвитку дитини – дошкільника шляхом застосування інноваційних технологій в освітній процес.

У закладі функціонує 4 групи з денним режимом перебування дітей (10,5 год.), які комплектуються за віковими ознаками, з них:

- 1 – І молодша група для дітей віком від 2 до 3 років;

- 1 – ІІ молодша група для дітей віком від 3 до 4 років;

- 1 – середня група для дітей віком від 4 до 5 років;

- 1 – старша група для дітей віком від 5 до 6 (7) років.

Групові приміщення закладу дошкільної освіти забезпечені меблями та ігровим обладнанням, мають сучасний інтер’єр. Розвивальне середовище організовано з урахуванням інтересів дітей, і відповідає їх віковим особливостям.

Провадженням освітньої діяльності в закладі освіти займається досвідчений, злагоджений колектив однодумців. На сьогодні штат ЗДО № 6 «Сонечко» нараховує 23 особи, серед них: 10 педагогічних працівників, 13 працівників обслуговуючого персоналу. Професійний рівень педагогів знаходиться на достатньому рівні – шестеро мають вищу освіту, четверо – середню спеціальну. Кваліфікаційний рівень: одному педагогу присвоєно звання «вихователь-методист»; чотири педагоги мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії», двоє – «спеціаліст другої категорії», решта – кваліфікаційну категорію «спеціаліст».

Колектив закладу дошкільної освіти № 6 «Сонечко» постійно працює над створенням позитивного іміджу закладу, адже робота ЗДО систематично висвітлюється у мережі Інтернет, зокрема: на офіційному веб-сайті закладу, на сторінках щоквартальної електронної газети «Сонечко» та на власній сторінці соціальної мережі «Facebook».

Педагоги та вихованці закладу є постійними учасниками різних міських, обласних, всеукраїнських конкурсів та заходів.

Заклад дошкільної освіти № 6 «Сонечко» Гадяцької міської ради Полтавської області працює наполегливо та творчо. Саме тому в ЗДО по родинному затишно і комфортно, а дітвора відчуває себе наче вдома.

 

Заклад дошкільної освіти № 9 «Дзвіночок» комбінованого типу для дітей віком від 1 до 6 (7) років Гадяцької міської ради Полтавської області

Фото без опису

Директор ЗДО № 9 «Дзвіночок»: Паньківська Наталія Андріївна

Адреса: вул. Полтавська, буд. 119 а, м. Гадяч, Полтавська область, 37300

Телефон: (05354) 2-25-08

Е-mail: dnz9dzvinochok@meta.ua

Адреса веб-сайту: http://dnz9dzvinochok.ucoz.net

Приміщення закладу дошкільної освіти № 9 «Дзвіночок» комбінованого типу для дітей віком від 1 до 6 (7) років Гадяцької міської ради Полтавської області побудовано за типовим проектом у 1983 році, розраховане на 7 груп. Ліцензований обсяг на провадження освітньої діяльності закладу становить 125 осіб. Режим роботи – 10, 5 год.

У закладі створено відповідні умови для фізичного та психічного розвитку дітей, освітній процес проводиться на належному рівні. Головною метою діяльності ЗДО № 9 «Дзвіночок» є забезпечення цілісного розвитку дитини, її фізичних, інтелектуальних і творчих здібностей шляхом виховання, навчання, соціалізації та формування необхідних життєвих навичок.

У закладі дошкільної освіти № 9 «Дзвіночок» функціонує 6 груп: 1 група дітей раннього віку та 5 груп дітей дошкільного віку, з них: 2 – інклюзивні, в яких перебувають діти з особливими освітніми потребами, що дає змогу соціалізації цих дітей, розвитку їх комунікативних здібностей; 1 – санаторна для дітей з частими та тривалими простудними захворюваннями.

ЗДО укомплектовано відповідно програмових та санітарно-гігієнічних вимог, має хорошу матеріальну-технічну та повністю устатковане електричне обладнання.

У закладі до послуг вихованців та колективу є в наявності – музична та спортивна зали, медичний блок (кабінет медичної сестри та ізолятор), методичний кабінет, кабінети психолога та музичного керівника, сольова кімната, басейн, 6 ігрових і 1 спортивний майданчик.

Освітній процес у ЗДО № 9 «Дзвіночок» здійснює колектив у складі: 16 педагогічних працівників, 3 – медичних, 16 – обслуговуючого персоналу. Заклад є активним учасником міських, обласних та Всеукраїнських заходів.

Запорукою успіху ЗДО – це згуртований педагогічний колектив, кожен член якого сповнений ентузіазму, енергії, бажання творити, сіяти світле і вічне у душах вихованців.

 

Заклад дошкільної освіти № 10 «Казка» Гадяцької міської ради Полтавської області

Фото без опису

Директор ЗДО № 10 «Казка»: Щухомет Валентина Миколаївна

Адреса: вул. Академіка Павлова, буд. 7, м. Гадяч, Полтавська область, 37300

Телефон: (05354) 2-24-35

Е-mail: dnz10kazka@meta.ua

Адреса веб-сайту: http://dnz10kazka.ucoz.net

Заклад дошкільної освіти № 10 «Казка» Гадяцької міської ради Полтавської області почав свою діяльність 18 листопада 1985 року. Приміщення ЗДО розраховане на 7 груп. Ліцензований обсяг на провадження освітньої діяльності закладу становить 150 осіб. Режим роботи – 10, 5 год.

Понад 30 років заклад гостинно відчиняє двері і запрошує малят у чарівний світ дитинства, пройнятий жвавим, веселим настроєм, працьовитістю і ласкою.

Діяльність закладу дошкільної освіти № 10 «Казка» направлена на реалізацію основних завдань дошкільної освіти: збереження та зміцнення фізичного та психічного здоров’я дітей; формування їх особистості, розвиток творчих здібностей та нахилів, забезпечення соціальної адаптації та готовності продовжувати освіту, виховання потреби в самореалізації та самоствердженні.

Освітній процес забезпечують 14 досвідчених педагогів, практичний психолог, 2 керівники музичні. Педагоги розуміють відповідальність перед батьками, суспільством за якість виховання та навчання дітей, удосконалюють форми, методи розробки, завжди у творчому пошуку, широко впроваджують в роботі з дітьми нові досягнення науки, педагогічні технології, будують педагогічний процес, орієнтуючись на індивідуальність, особистість дитини, враховуючи її здібності, задатки, навички.

Колектив закладу активно працює над питанням оздоровлення, охорона життя та здоров’я вихованців. Для зміцнення здоров’я дітей використовуються цілющі трави, природні фактори, загартування. У 2016/2017 навчальному році ЗДО № 10 «Казка» став переможцем обласного Фестивалю ранкової зарядки «Рух заради здоров’я», а у 2017/2018 навчальному році виборов ІІ місце у номінації «Кращі міські дошкільні навчальні заклади» обласного етапу Всеукраїнського огляду-конкурсу на кращий стан фізичного виховання в дошкільних навчальних закладах.

Для створення оптимальних умов перебування дітей в ЗДО матеріально-технічна база постійно удосконалюється. Приміщення обладнані відповідно до сучасних вимог.

Заклад дошкільної освіти № 10 «Казка» Гадяцької міської ради Полтавської області – це дім, у якому на всіх дітей чекають не лише друзі і вихователі, а й веселі ігри, забави, цікаві екскурсії та чарівний світ казки.

 

Заклад дошкільної освіти «Первоцвіт» Гадяцької міської ради Полтавської області

Фото без опису

Директор ЗДО «Первоцвіт»: Писанка Юлія Леонідівна

Адреса: вул. Тельмана, буд. 18, м. Гадяч, Полтавська область, 37300

Телефон: (05354) 2-24-31

Е-mail: dnzpervocvit@meta.ua

Адреса веб-сайту: http://pervocvitdnz.ucoz.net

Історія закладу дошкільної освіти «Первоцвіт» Гадяцької міської ради Полтавської області розпочалася, коли 6 листопада 1982 року, в числі перших новобудов мікрорайону «Черемушки», відкрилася будівля ясел-садка (на той час № 8 «Орлятко»). Трудову діяльність у ньому розпочали 35 молодих осіб, з них 15 педагогічних працівників. Очолювали заклад у різні роки М.І.Рябоконь (1982-1984 р.р.), відмінник народної освіти України, В.В.Андросова (1984-2016 р.р.) педагог з великої літери, з високим рівнем управлінської культури. Саме вони задали закладу вектор розвитку.

Тринадцять років (з 1998 по 2011 рр.) заклад працював у системі розвивального навчання як НВК (ясла – садок – початкова школа), в якому виховувались діти від 1 до 10 років (5 груп дошкільнят та 4 класи початкової школи). А у 2011 році НВК знову реорганізовано в дошкільний навчальний заклад «Первоцвіт», сьогодні – це заклад дошкільної освіти «Первоцвіт». Ліцензований обсяг на провадження освітньої діяльності закладу становить 175осіб, він працює в україномовному режимі, налічує 7 вікових груп, у яких виховується 170 дітей віком від 1 до 6 (7) років: 2 групи раннього віку (1 інклюзивна), 5 груп дошкільного віку (1 з них інклюзивна). Про здоров'я, розвиток, виховання дітей в ЗДО піклується 38 працівників, з них 20 педагогів, що мають: вищу освіту – 16, спеціалісти вищої категорії – 8, педагогічні звання «вихователь-методист» – 8.

Щоб діти прожили дитячі роки комфортно, цікаво та радісно, влада, колектив ЗДО, батьки дбають про створення для них належних умов на подвір’ї (встановлюється нове ігрове обладнання) та приміщенні закладу: затишні спальні для відпочинку, просторі і світлі групові кімнати, в яких розміщені багатофункціональні центри розвитку з ігровим і природним матеріалом, де малятам завжди знайдеться заняття до душі.

Життя закладу дошкільної освіти «Первоцвіті» надзвичайно змістовне. Це світ, де панують ігри, розваги, цікаве навчання, а вихователь – помічник і партнер, співучасник пізнавальної діяльності. В освітній процес ЗДО запроваджуються сучасні науково-методичні підходи (особистісно-орієнтований, індивідуальний, діяльнісний, інтегрований) та ефективні інновації у галузі дошкільної освіти (читання за методикою М. Зайцева, елементи розвивального навчання за системою Ельконіна-Давидова, педагогіки ТРВЗ; методики Н. Гавриш з мовленнєвого розвитку та ін.). Інновації забезпечують розвивальний характер навчання, високий рівень розумової активності дітей, впроваджуються і під час гурткової роботи, що стала невід'ємною частиною освітнього процесу. Вихованці садочка обирають заняття за уподобанням з широкого їх переліку (розвивальні ігри та вправи; «Маленькі майстри» (ліплення з тіста, художня праця); логоритміки та іноземної мови, що розвивають гуманітарні нахили; вокальний та «Драматичний» долучають дітей до мистецтва; фізкультурний «Здоровя'тко» та хореографічний є додатковим засобом фізичного виховання).

Важливою для колективу ЗДО є фізкультурно-оздоровча робота, що націлена на забезпечення фізичного розвитку, зміцнення здоров'я вихованців через їх рухову активність. Для цього створені належні умови: є спортивна зала, 2 великих спортивних та ігрові майданчики, фізкультурні куточки по всіх вікових групах.

ЗДО «Первоцвіт» щоденно винагороджує прагнення своїх вихованців цікавими різноспрямованими заняттями, що допомагають їм дізнатися багато нового, розвиватися і рости здоровими, розкрити свої здібності, а батькам побачити спектр можливостей та інтересів своїх дітей. Важливим результатом повноцінного буття дошкільників у закладі є їх індивідуальний життєвий досвід – практичний, пізнавальний, комунікативний. У 2017/2018 навчальному році вихованці закладу достойно представили місто на обласному фестивалі дитячої творчості «Сузір’я талановитих дошкільнят», де Харченко Анна, у номінації «Гра на музичних інструментах» та Титаренко Ерік, у номінації «Літературна творчість» (декламування віршів) вибороли дипломи І ступеня.

 

Заклад дошкільної освіти «Веснянка» комбінованого типу для дітей віком від 1 до 6 (7) років Гадяцької міської ради Полтавської області

Фото без опису

Директор ЗДО «Веснянка»: Сизьон Катерина Дмитрівна

Адреса: вул. Шевченка, буд. 10, м. Гадяч, Полтавська область, 37300

Телефон: (05354) 2-28-67

Е-mail: dnzvesnyanka@meta.ua

Адреса веб-сайту: https://dnz-vesnianka.at.ua/

Заклад дошкільної освіти «Веснянка» комбінованого типу для дітей віком від 1 до 6 (7) років Гадяцької міської ради Полтавської області урочисто відкрито 13 лютого 1978 р. Першою завідуючою закладу стала Лугова Галина Миколаївна ( 1978-1979 рр.). Було відкрито 12 вікових груп у складі 360 дітей, більшість вихованців – діти працівників нафтогазової промисловості. Штат закладу освіти було повністю укомплектовано педагогічними працівниками, обслуговуючим персоналом.

Упродовж 1979-1980 рр. (завідуюча Репецька К.П., 1979 – 1988 рр.) додатково відкрито 3 групи у пристосованих житлових будинках, які були приєднані до території. Кількість вихованців у 1980 р. – 450 дітей.

У 1996-1997 рр. (завідувач Гупало М.М., 1988-2003 рр.) обладнано спортивну залу, введено посади логопеда та практичного психолога. У зв’язку зі зменшенням контингенту дітей дошкільного віку закрилися три групи, що перебували у пристосованих будинках.

Рішенням 13 сесії 4 скликання Гадяцької міської ради від 13.11.2003 р. ясла-садок «Веснянка» НГВУ «Полтаванафтогаз» (8 вікових груп) було прийнято у комунальної власністі територіальної громади міста з назвою «Дошкільний навчальний заклад «Веснянка» м. Гадяч (ясла-садок загального розвитку для дітей віком від 1 до 7 років)». З 2004 р. по 2009 рр. на базі дошкільного закладу функціонують по 2 перші класи Гадяцької гімназії.

На сучасному етапі розвитку ЗДО «Веснянка» ліцензований обсяг на провадження освітньої діяльності закладу становить 225 осіб. Працює 10 вікових груп. З них для дітей ясельного віку – 3, садового – 7 (з них 1 логопедична, 1 з інклюзивною формою навчання).

Заклад працює за п’ятиденним робочим тижнем; садові групи протягом 10,5 годин на день, ясельні групи – 12 год.

Діяльність ЗДО «Веснянка» направлена на реалізацію основних завдань дошкільної освіти: збереження та зміцнення фізичного і психічного здоров’я дітей, формування їх особистості, розвиток творчих здібностей і нахилів, забезпечення соціальної адаптації. Здійснюється навчальна, корекційна, компенсаційна, реабілітаційна робота з дітьми, які мають мовленнєві порушення з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей. Цьому сприяє відповідна матеріально-технічна база. Функціонують кабінети: медичний, методичний, кабінет практичного психолога та вчителя-логопеда, кімната психологічного розвантаження, спортивний зал та спортивний майданчик, музичний зал, театр-студія «Веселка», міні-музей побуту «Українська світлиця», галерея репродукцій картин відомих художників, 11 міні-музеїв одного предмета.

Педагогічний колектив закладу налічує 26 осіб, серед яких: вихователь-методист, 20 вихователів, практичний психолог, інструктор з фізичної культури, два керівники музичні, вчитель-логопед.

Освітній процес ЗДО «Веснянка» базується на використанні новітніх педагогічних та комп’ютерних технологій. Перспективний педагогічний досвід поширюється за допомогою мережі Інтернет. Не випадково, у 2017 році на обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «На кращий Інтернет – сайт ДНЗ «Веснянка» у номінації «Інтернет-сайт дошкільних навчальних закладів загального розвитку» виборов І місце.

Педагоги та вихованці закладу є постійними учасниками та переможцями різних міських, обласних, всеукраїнських конкурсів та заходів, зокрема: у 2007 р. в обласному етапі Всеукраїнського огляду-конкурсу на кращий стан фізичного виховання в дошкільних навчальних закладах отримано ІІ місце; у 2014 р. в обласному огляді-конкурсі на кращий стан фізкультурно-масової та оздоровчої роботи – III місце, у 2018 р. на обласному конкурсі на краще родинне дерево «Нашому роду нема переводу» вихованці закладу стали переможцями – Гайдабура Іван (І місце), Кобрак Дмитро (ІІ місце).

 

Заклад дошкільної освіти «Світанок» с. Біленченківка Гадяцької міської ради Полтавської області

Фото без опису

Директор ЗДО «Світанок» с. Біленченківка: Гура Тетяна Миколаївна

Адреса: пл.40-річчя Перемоги, буд. 3, с.Біленченківка, Миргородський район, Полтавська область, 37306

Телефон: (05354) 2-24-25

Е-mail: bil-dnz@meta.ua

Адресавеб-сайту: http://bil-dnz.wixsite.com/svitanok

Фото без описуІсторія дошкільної освіти у с. Біленченківка розпочалася в 60-х роках ХХ ст. У ті часи дошкільний заклад знаходиться в приміщенні житлового будинку де раніше проживав голова колгоспу. У закладі працювали небайдужі селяни, що створюють гарні умови для вихованців. Дитячий заклад працює посезонно: у теплі місяці року. Виховним процесом керує спочатку Лукаш О.С., а потім Верба Г.М. вони ж і виконують роль вихователя.

У 1983 р. на обговорення виноситься питання про побудову нового повноцінного дитячого дошкільного закладу. При підтримці КСП «Дружба» уже за рік, 1 червня 1984 року, відчинив двері першим вихованцям дитячий садок «Світанок», який працював під керівництвом завідуючої Безрук Є.П. – педагога з дошкільною освітою, щирим серцем та бажанням зробити заклад найкращим.. У закладі запрацювало 2 групи: ясельна та старша. Контенгент дітей налічував 60 осіб.

У 2000 році у зв’язку з розпадом та банкрутством КСП «Дружба» дитячий садок припиняє своє існування. 5 років село Біленченківка не має закладу дошкільної освіти.

Відповідно до рішення п’ятнадцятої сесії ІV скликання від 9 грудня 2004 р. створюється малокомплектний дошкільний заклад в орендованому приміщенні місцевої школи і з 1 січня 2005 року гостинно зустрічає дітей. На чолі дошкільний навчальний заклад «Світанок» с. Біленченківка стає завідуюча Гура Т.М., яка і до сьогоднішнього дня працює та займається питанням розвитку і благоустрою закладу.

Дошкільною освітою охоплюються і діти з навколишніх сіл: Писарівщина, Островерхівка, Рудиків, Грипаки, Осняги., тому 05.02.2013 рішенням двадцять восьмої сесії шостого скликання Біленченківської сільської ради з спільної власності територіальної громади села у комунальну власність ДНЗ «Світанок» передається автомобіль ГАЗ 32212 (мікроавтобус-Д), який підвозить дітей до ДНЗ.

На сьогоднішній день ЗДО «Світанок» с. Біленченківка Гадяцької міської ради об’єднує у собі близько 40 вихованців, які розподіляються на 2 групи: молодшу «Ластів’ята» та старшу «Теремок». Розвитком, вихованням та навчанням дітей займаються кваліфіковані вихователі: Сіренька Л.І., Кріяк Р.П., Калініченко В.В. Мухіна М.А. та керівник музичний Неділько О.В.

Пріоритетним напрямком роботи закладу є активізація батьків до співпраці з педагогічним колективом на основі індивідуального та диференційного підходів. УЗДО створено сучасне розвивальне середовище, використовуються інновації у роботі з дітьми та виконуються інваріативна і варіативна складові програми, яка дає змогу дошкільникам навчатися і розвиватися у сучасних умовах.

 

Заклад дошкільної освіти «Колосок» с. Сари Гадяцької міської ради Полтавської області

Фото без описуДиректор ЗДО «Колосок» с. Сари: Коренівська Ніна Яківна

Адреса: вул. Полтавська, буд. 4, с. Сари, Миргородський район, Полтавська область, 37340

Телефон: (05354) 59-6-36

Е-mail: sar-dnz19@ukr.net

Адресавеб-сайту: https://sites.google.com/view/zdokolosok/

Дошкілля в с.Сари бере свій початок ще з 30 – х років минулого століття, коли при новостворених сільськогосподарських артілях були організовані сезонні дитячі ясла, а в 1955 році - постійнодіючий дитячий садок для дітей сільської інтелігенції. Про всіх працівників того часу відомості не збереглися, але кожен із колишніх вихованців говорить про те, що там працювали небайдужі люди, які постійно оточували малюків своєю любов’ю, співпереживали їх успіхи та невдачі.

Час вимагав свого - дитсадок був конче необхідний. Голова колгоспу ім.Фрунзе Огризько В.П. ініціював забудову дитячого садка. У селі методом народної будови розпочалося будівництво нового типового приміщення дитячого садка-ясел і в листопаді 1979 року розпочав свою роботу дошкільний навчальний заклад «Колосок» колгоспу імені Фрунзе. На посаду завідуючої призначена Коренівська Н.Я, яка дбає про комфортне перебування у закладі найменших жителів села і на сьогоднішній день. У 1983 році відбулося об’єднання колгоспного та бюджетного дитячих садків та передача ясел-садка «Колосок» колгоспу ім.Фрунзе у відомство районного відділу освіти на бюджет Сарівської сільської ради (рішення Гадяцького райвиконкому № 5 від 27.12.1983 року). 23.12.2020 року рішенням третьої сесії восьмого скликання Гадяцької міської ради змінена назва ДНЗ «Колосок» на Заклад дошкільної освіти «Колосок» Гадяцької міської ради (с.Сари).

Протягом більше як 40 років у дитячому садочку навчалися та виховувалося діти віком від 4 місяців до 7(6) років. Щорічно їх було від 125 до 70 осіб. При дитячому садку у 2000 - 2002 роках році навчалися діти першого класу з 6 – річного віку.

Зараз у закладі дошкільної освіти виховується 60 дітей, працює 4 вікових групи. Багато років ведуть дітей стежками знань 11 досвідчених педагогів, чуйні вихователі, мудрі і терплячі професіонали своєї справи, з них мають повну вищу освіту – 7 осіб, спеціаліст вищої категорії – 2 педагоги, спеціаліст ІІ кваліфікаційної категорії – 1 педагог, педагогічне звання «вихователь – методист» - 1 педагог. Робота закладу дошкільної освіти проводиться відповідно до змісту Стратегії розвитку закладу та потреб сучасного суспільства, спрямовується на продовження спільної роботи з сім’єю для формування здоров’язбережувальної компетенції дитини шляхом застосування нетрадиційних педагогічних технологій. Педагогічний колектив забезпечує гармонійний розвиток особистості дітей раннього та дошкільного віку, у відповідності із науково-практичними засадами Базового компонента дошкільної освіти та змістом діючої програми розвитку дитини дошкільного віку «Українське дошкілля», програми навчання та виховання дітей старшого дошкільного віку «Впевнений старт».

Для успішної реалізації поставлених завдань педагогічний колектив спільно з батьками активно працює над створенням та зміцненням уже існуючої матеріальної бази закладу: в кожній групі створені розвивальні центри, достатня кількість іграшок та ігрового матеріалу, придбано сучасні дидактичні посібники із різних розділів програми.

Діти – це радість, це найдорожче, що у нас є. Чужих дітей для нас не буває, тому до кожного ми ставимося з материнською турботою і ніжністю.

 

Заклад дошкільної освіти «Зірочка» с. Харківці Гадяцької міської ради Полтавської області

Фото без описуДиректор ЗДО «Зірочка» с. Харківці: Капустянська Наталія Миколаївна

Адреса: вул. Шкільна, буд. 10, с. Харківці, Миргородський район, Полтавська область, 37341

Телефон: +380666349606

Е-mail: har-dnz@meta.ua

Адресавеб-сайту: https://har-dnz.wixsite.com./zirochka

Історія дошкільної освіти с. Харківці розпочалася у післявоєнні роки. В ті часи на території села функціонувало 4 дитячі садки, які розміщувались у сільських хатах на кожному «кутку» села. У закладах працювали небайдужі селяни, що створювали гарні умови для вихованців.

У 60 – тих роках всі дитячі садки об’єднують в один. Для цього в центрі села було виділене дерев’яне приміщення колишньої контори колгоспу. Назви дитсадок не мав. Відвідували його діти віком від трьох місяців до семи років. Завідуючою стає учасниця Другої світової війни, фронтова медсестра Коренівська Олександра Іванівна. Вихователя в той час не було, а були няні. Ранком приходила раніше за всіх чергова. В її обов’язки входило наносити води і прийняти дітей. Харчування відбувалося за рахунок колгоспу ім. Чапаєва. На той час дитячий садок відвідувало до 40 дітей.

За ініціативи колгоспу ім. Чапаєва (голова правління Титаренко Дмитро Іванович) у 1971 році біля школи було збудоване приміщення ясла – садка. Він отримує назву «Сонечко».

У закладі функціонували 2 групи: ясельна та підготовча. Стіни дитсадка зустрічали від 50 до 55 дітей щоденно. Відвідували його діти віком від чотирьох місяців до семи років. Були випадки, коли приносили дітей у віці двох місяців. Для найменших у приміщенні та на подвір’ї стояли манежі. На території були обладнані ігровий та спортивний майданчики, критий павільйон. Працювали за програмами «Малятко», «Дитина». Харчування було безкоштовним і здійснювалось за рахунок колгоспу ім. Чапаєва.

У 2002 році в зв’язку з розпадом та банкрутством КСП ім. Чапаєва закривається і дитячий садок. 5 років у селі Харківці не було виховного закладу для своїх найменших громадян.

1 червня 2007 року за ініціативи Гадяцької районної державної адміністрації, батьків, Харковецької сільської ради, відповідно до рішення десятої сесії п’ятого скликання від 11 грудня 2007 року у приміщенні пришкільного інтернату Харківецької загальноосвітньої школи I–ІI ступенів створюється малокомплектний дошкільний заклад в орендованій кімнаті. Дитячий садок отримав назву «Зірочка». Завідуючою була призначена Капустянська Наталія Миколаївна, яка і до сьогоднішнього дня очолює заклад. Колектив налічує 6 працівників. Після закриття школи у 2011 році приміщення переходить у власність Харковецької сільської ради. Територія закладу розширилась. Було обладнано ігрову кімнату, спальню, кабінет завідуючої, котельню.

23 грудня 2020 року рішенням третьої сесії восьмого скликання Гадяцької міської ради змінена назва дошкільного навчального закладу «Зірочка» на Заклад дошкільної освіти «Зірочка» Гадяцької міської ради (с. Харківці).

Дошкільною освітою охоплюються і навколишні села: Круглик, Кияшківське, Бутовичеське. На сьогоднішній день ЗДО "Зірочка" відвідує 7 дітей.

Пріоритетним напрямком роботи дошкільного навчального закладу є створення умов для розвитку та саморозвитку дитини, її життєвої компетенції. Головний принцип роботи: спочатку любити, а потім учити. В дошкільному закладі створено сучасне розвивальне середовище, яке дає змогу дошкільникам навчатися і розвиватися в сучасних умовах.