Сьогодні - Всесвітній день донора крові

  • 161

Фото без опису

 

14 червня в Україні відзначають Всесвітній День донора крові. У перекладі з латинської мови донор означає «дарувати».

Днем донорства 14 червня обрано не випадково: саме цього дня народився Карл Ландштейнер - австрійський лікар, імунолог, який отримав Нобелівську премію за відкриття груп крові людини у 1930 році.

Щомиті в усьому світі у людей виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальним не є. Тому саме в цей день висловлюємо вдячність донорам за їхній благородний вчинок та порятунок життя людей, що потребують переливання донорської крові та/або її компонентів.

Мета відзначення цього дня – підвищення обізнаності про необхідність безпечної здачі крові, а також привід висловити подяку всім донорам, які добровільно дарують свою кров для порятунку життя інших людей.

Цьогорічна тема Всесвітнього дня донора крові - “Донорство крові — ще одна лінія оборони країни”.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну лікарні та центри крові відчувають брак донорів. Саме сьогодні слід вкотре подякувати усім тим небайдужим донорам, котрі  в тилу здають кров, допомагаючи нашим пораненим військовим та цивільним людям. Їх вклад на шляху до перемоги має неабияке значення.

Варто замислитись над тим, що рятуючи чиєсь життя сьогодні, ми отримуємо надію на порятунок свого завтра.