Проведено семінар-практикум для вчителів біології, екології і природознавства закладів загальної середньої освіти м. Гадяча та Сергіївської ОТГ

  • 588

13 березня 2019 року методичним кабінетом відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради на базі Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 проведено семінар-практикум для вчителів біології, екології і природознавства закладів загальної середньої освіти м. Гадяча та Сергіївської ОТГ «Практичне застосування міжпредметних зв’язків під час інтегрованих уроків».

        У роботі семінару взяли також участь: Майборода С.М., завідувач методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради; Лисенко В.В., методист методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради та Григор’єва Л.В., в.о. директора Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3.

Метою методичного заходу було ознайомлення із особливостями застосування міжпредметних зв’язків на уроках біології, екології і природознавства; сприяння самопізнанню власних особливостей професійної спрямованості; розширення та закріплення знань педагогів про інтегроване навчання, активізація  їх впровадження в практику роботи; створення у  педагогічних  працівників позитивного налаштування на професійну діяльність.

Семінар-практикум включав у себе елементи тренінгу «Розвиток креативного  мислення  на уроках природничого циклу» (модератор – практичний психолог Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3  Галась Н.Б.), що позитивно вплинуло  на результати засвоєння учителями  сутності інтегрованого навчання, методику його реалізації у опануванні природничих дисциплін. Педагогам було  запропоновано опрацювати  шляхи формування предметних і  ключових компетентностей, критичного мислення у процесі навчання біології, екології та природознавства.

Одна з модераторів методичного заходу – заступник директора з навчально-виховної роботи Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 Кононенко О.Г., цікаво  та доступно презентувала питання «Інтеграція знань як засіб підвищення мотивації до навчання». У її  виступі була використана інформація з нещодавно відвіданих нею обласних методичних заходів, а також Олена Герасимівна познайомила присутніх із новинками літератури.

        Наступним етапом семінару-практикуму став перегляд та аналіз інтегрованого уроку у 8 класі «Навчання та пам'ять», який провели учитель біології Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 Репецька І.В. та практичний психолог Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3  Галась Н.Б. Заняття мало практичну складову, де кожен міг стати учасником. Сподіваємось, досвід роботи, переданий педагогічними працівниками неабияк допоможе колегам у роботі.

Також учасники заходу ознайомилися з питанням «Краєзнавчий підхід до вивчення біології», яке висвітлив учитель природознавства та географії Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3  Гусак В.І.

Віктор Іванович підкріпив свою розповідь презентацією авторського методичного збірника «Топоніміка рідного  краю» рекомендованого науково-методичною радою методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради для використання в закладах освіти м. Гадяча та Сергіївської ОТГ.

Учителі біології, природознавства та екології мали також змогу переглянути виступ екологічного театру Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3  «Моя маленька батьківщина» (керівник – педагог-організатор Деркач В.А.).

Учасники семінару-практикуму були активними, тому сподіваємося, що кожен почерпнув для себе багато  корисного, цікавого і цінного.

Висловлюємо подяку колективу Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 за допомогу в організації проведення методичного заходу.