Проведено семінар-практикум для вчителів історії закладів освіти м. Гадяча «Формування ключових компетентностей, національних та громадянських якостей учнів на уроках історії

  • 788

Фото без опису

23 квітня 2019 року методичним кабінетом відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради на базі Гадяцької гімназії ім. Олени Пчілки з метою вдосконалення професійної майстерності, підвищення рівня загальної дидактичної та методичної підготовки педагогів проведено семінар-практикум для вчителів історії закладів освіти м. Гадяча «Формування ключових компетентностей, національних та громадянських якостей учнів на уроках історії».

У методичному заході брали участь представники закладів загальної середньої освіти Гадяцької міської ради: Гадяцької гімназії ім. Олени Пчілки, Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 2 ім. Михайла Драгоманова, Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 3, Гадяцького ліцею І-ІІІ ст. № 4 ім. Лесі Українки, Біленченківського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів та Гадяцького обласного наукового ліцею-інтернату ІІ-ІІІ ст. ім. Є.П. Кочергіна Полтавської обласної ради.

Розпочався семінар-практикум щирими привітаннями, які лунали з уст екскурсоводів музейної кімнати Гадяцької гімназії ім. Олени Пчілки – учениці 10 класу Артюх Ольги та учня 9 класу Павлюка Олександра, які провели екскурсію «Вiхи нашої iсторiї».

Майборода С.М., завідувач методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради ознайомив учасників заходу з планом роботи, основними тенденціями інноваційних підходів до освітнього процесу, здійснення методичної роботи на всіх рівнях – від шкільного до обласного.

Особливу увагу учасників семінару-практикуму було звернуто на реалізацію Державних стандартів освіти (галузь «Суспільствознавство») за оновленими програмами та підручниками (особливо у 10-х класах) (завідувач ММК Майборода С.М.) та питання «Формування  громадянських та загальнокультурних  компетентностей учнів на прикладі життя та творчості української берегині Олени Пчілки» (до 170-річчя з дня народження Олени Пчілки) (заступник директора з НМР Гадяцької гімназії ім. Олени Пчілки Бутко В.В.)

Практична частина методичного заходу також була різнобарвною і насиченою, ілюструвала тему семінару. Цікавими та корисними для учителів були: тренінг  для учнів 10 класу «Вивчаючи трагедію – навчаємося толерантності» (Білоус Т.М., учитель історії вищої кваліфікаційної категорії); фрагмент уроку у 8 класі «Колонії Великої Британії в Північній Америці. Війна за незалежність. Утворення США. Конституція США» (Нагорна Т.В., учитель історії першої кваліфікаційної категорії); репрезентація дослідження «Історія Свято-Успенського собору» (Романків Олександра, учениця 10 класу, учасниця обласної конференції «Полтавщина земля моя свята» 2018 року); презентація проекту «Дискримінація в Україні» в рамках теми з громадянської освіти (Паю Анна та Тарасенко Катерина, учениці 10 класу); тренінг для вчителів із використанням настільної гри  Українського інституту національної пам’яті «Українська революція 1917-1921 років» «Історія України ХХ ст.: виховний потенціал історичної правди. Кластер «Українська революція. Перезавантаження освітньої парадигми» (Нагорна Т.В., учитель історії першої кваліфікаційної категорії).

Заходи дуже сподобалися учасникам семінару, кожен отримав і задоволення, і ідеї для власного досвіду.

Яскравим підсумком заходу став позакласний виховний захід «Вечорниці у світлиці», який підготували учні 10 класу Гадяцької гімназії ім. Олени Пчілки та їх класний керівник Білоус Т.М. Під час виховного заходу, учасники семінару, забули повсякденні турботи і з великим задоволенням подякували виступаючим гучними оплесками.

За підсумками семінару-практикуму вироблено та схвалено для практичного використання у роботі методичні рекомендації для вчителів історії закладів освіти м. Гадяча та Сергіївської ОТГ.

Методичний кабінет відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради висловлює подяку педагогічному колективу Гадяцької гімназії ім. Олени Пчілки за допомогу в організації та проведенні методичного заходу. Сподіваємося, що всі методичн заходи і далі будуть залишати  в учасників стільки ж приємних вражень та емоцій.