«Ні»-незадекларованій праці

  • 449

Фото без опису

Шановні роботодавці!

Легалізуйте зайнятість працівників та відмовтесь від виплати зарплати «в конвертах». Це дозволить: зняти соціальну напругу, громадянам отримати реальну соціальну підтримку. Пропонуємо негайно зареєструвати належним чином трудові відносини зі своїми найманими працівниками. У випадку ігнорування цієї вимоги контролюючі органи будуть застосовувати всі заходи впливу за порушення законодавства з праці у межах їх компетенції.

Шановні працівники!

Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення належного рівня свого майбутнього Ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства. У разі відмови роботодавця, кожен громадянин має право звернутися до компетентних державних органів за захистом своїх конституційних прав (Управління Держпраці в області, Національної поліції України в області), а також до суду.

    Згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 6 грудня 2016 року № 1774-VIII, абзац шостий частини другої статті 265 Закону України «Про оплату праці» замінено трьома новими абзацами такого змісту:

  • недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні - у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;
  • вчинення дій, передбачених абзацом шостим цієї частини, при проведенні перевірки з питань виявлення порушень, зазначених в абзаці другому цієї частини (щодо перевірок легального використання праці громадян) - у стократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;
  • порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абзацами другим - сьомим цієї частини, - у розмірі мінімальної заробітної плати.

Нагадуємо, що з 1 січня 2019 року розмір мінімальної заробітної плати складає 4 173 гривні, відповідно, штрафна санкція за кожного неоформленого працівника 30 мінімальних заробітних плат - 125 190 грн.

 

Головний державний інспектор Управління Держпраці  у Полтавській області Л.Д.Тіхонова