УВАГА! При наявності в приміщенні вентиляційного або димового каналу проведення періодичної перевірки ОБОВ`ЯЗКОВЕ

  • 557

Фото без опису

З метою забезпечення безаварійного проведення опалювального сезону 2019-2020 років на території населених пунктів Гадяцької міської ОТГ, з метою запобігання виникнення аварій та настання нещасних випадків під час експлуатації внутрішньо будинкових систем газопостачання, в т.ч. димових та вентиляційних каналів,  виконком міської ради доводить до відома власників (орендарів) житлових будинків інформацію щодо необхідності обстеження димових та вентиляційних каналів.

Чому димохід та вентиляційний канал у помешканні повинні бути справні? Правильна робота димоходів та вентканалів впливає на нашу безпеку та здоров'я, адже найбільшу кількість отруєнь чадним газом спричиняє саме порушення тяги.

Особливо пильними мають бути користувачі газових приладів з відводом продуктів згорання в димоходи - котлів та водонагрівачів.

При несправних димоходах та вентканалах (далі - ДВК) шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. Тож ДВК-система повсякчас має бути цілою та справною. Для цього її треба періодично обстежувати, а у разі необхідності прочищати і ремонтувати.

У зимовий період, не рідше одного разу на місяць, власники приватних будинків повинні проводити огляд оголовків димоходів, щоб вчасно запобігти їх обмерзанню і засміченню. Хто забезпечує безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів? Згідно п.6.1. Правил безпеки систем газопостачання безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів забезпечує власник (або орендар) будівлі. Хто відповідальний за стан димових та вентиляційних каналів? Правила безпеки систем газопостачання пояснюють: відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових приватних будинках  покладається на власників.

Періодичність обстеження ДВК. Згідно п.6.8. «Правил безпеки систем газопостачання» перевірці та прочищенню підлягають: димові канали опалювальних печей, ємкісних водонагрівачів для опалення і опалювальних котлів, які працюють сезонно перевіряються один раз на рік, перед початком опалювального сезону. Якщо такі прилади працюють цілий рік - двічі на рік (навесні і восени). Вентиляційні канали обслуговуються одночасно з димовими.
 

Хто проводить перевірку та прочистку ДВК? Щоб перевірити справність димоходів та вентиляційних каналів, Вам необхідно звернутися до спеціалізованої організації, яка має дозвіл на виконання цих, підготовлений персонал та необхідне обладнання. У разі необхідності фахівці спеціалізованої організації прочищають або ремонтують ДВК, перевіряють щільність і відокремленість, справність оголовків і наявність нормальної тяги спеціальним приладом. Результати перевірки оформляють актом.

Не ризикуйте здоров'ям та життям власним та своїх рідних – забезпечуйте своєчасне обстеження димових та вентиляційних каналів.