12 жовтня – Всесвітній день мігруючих птахів

  • 649

Щороку  з метою підвищення обізнаності з питань, що стосуються мігруючих птахів, а саме для вжиття заходів з їх збереження, міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день мігруючих птахів. З 2018 року Всесвітній день мігруючих птахів відзначають двічі на рік, у другу суботу травня та жовтня, і крім того, протягом року, коли мігруючі птахи перебувають у певній місцевості. Всесвітній день мігруючих птахів у 2019 році припадає на  11 травня та 12 жовтня.

Конвенція про збереження мігруючих видів диких тварин (СМS), Угода про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів ( AEWA) та неприбуткова організація « Довкілля для Америки» (EFTA) об’єднали зусилля для посилення глобального визнання та оцінки мігруючих птахів. Тема цьогорічного Всесвітнього дня мігруючих птахів: « Захист птахів : вирішення питань забруднення пластиком!»-повинна привернути увагу до негативного впливу забруднення пластиком для мігруючих птахів та їх середовищ існування».

З щорічним виробництвом більше 300 млн. т, пластик є одним з найбільш широко використовуваних матеріалів у світі. Варто звернути  увагу те, що пластик використовують для своєї основної мети лише на мить у порівнянні з його життєвим циклом від 20 до 500 років. Легкі  частини  пластику  легко транспортуються до екосистем через сили природи, що викликають серйозні загрози мігруючих видів у всьому світі. За оцінками, 8 млн. т пластикових відходів надходять у світові океани щороку. Що ще гірше, пластик не  розчиняється, а розбивається на дрібні частинки водою, сонячним світлом і вітром, і це часто призводить до летальних випадків птахів через проковтування і заплутування. На жаль, наявність крил не допомагає птахам уникнути загрози пластика. Мертві пташенята зі шлунками, повними пластика, заплутані і задушені пластиковими кільцями і сітками, – це занадто реальні наслідки того, що від пластика  гинуть птахи та інші тварини.

Поведінка в пошуках їжі робить морських птахів схильними до поглинання пластика. Плаваючи на поверхні води, яка покрита водоростями, виробами з  пластмаси для одноразового використання,  птахи  легко приймають все це  за здобич, їдять самі та  годують пластиком  своїм пташенят. У разі проковтування виникають різні   пошкодження.  Гострі пластикові частинки викликають негайну смерть шляхом проколювання внутрішніх органів. Але в основному, споживання пластику призводить до хронічного почуття голоду, оскільки дає відчуття повного шлунку без будь-якої харчової цінності. Токсичність хімічних речовин, що покривають пластик, є додатковою загрозою.

Шари пластиковим покриттям водно-болотних угідь призводять до багатьох випадків заплутування і уловлювання. Покинуті рибальські снасті є однією з найпоширеніших причин, що призводять до явища, що називається «примарним рибальством». Хворі птахи або травмовані  підхоплюють інфекції та в кінцевому підсумку тонуть. Нерідко птахи, які потрапили в таку  пастку,  стають обмеженими в своїх рухах і легко стають здобиччю інших тварин.

Кількість морських птахів, що вмирають від впливу пластмаси, щорічно становить  1 мільйон та постійно зростає. Дослідження підкреслює актуальність цього питання: не тільки 90 відсотків морських птахів мають пластик, але при такій швидкості частка морських птахів, що вживають пластик, до 2050 року досягне 99 відсотків. Дослідження показують, що місцеві проекти з управління пластмасовими  відходами дають результати за короткий проміжок часу. Таким чином, здоровий глузд і усвідомлення небезпеки від пластику можуть допомогти приборкати гігантський приплив пластику. Міжнародному співтовариству необхідно вжити термінових  заходів для пом’якшення непотрібних  травм і смертності мігруючих птахів через пластичне забруднення.

Як  уникнути  негативного  впливу  забруднення  пластиком ?

Зменшення, повторне використання та переробка – обмежте використання пластмасових матеріалів та замініть їх екологічно чистими альтернативами, після використання  утилізуйте  вироби із пластику.

Очищення – Приєднуйтесь до  заходів для зниження травмування і смертності мігруючих птахів внаслідок забруднення пластиком у вашому районі ( прибирання території  пляжів,  біля  річок, ставків.

Поширюйте слово – підтримуйте місцеві та глобальні дії проти надмірного, непотрібного використання та шкідливого видалення пластику

Всесвітній день міграційних птахів у 2019 році – це унікальний шанс об’єднати зусилля для вирішення серйозної проблеми забруднення пластиком та висвітлити його негативний вплив на мігруючих птахів. Давайте об’єднаємо наші голоси для вирішення цього швидко зростаючого екологічного занепокоєння!

Детальну інформацію щодо Всесвітнього дня мігруючих птахів можна отримати на офіційному сайті Всесвітнього дня мігруючих птахів за посиланням: https://www.worldmigratorybirdday.org.  Зареєструвати заходи, які будуть проходити в рамках Всесвітнього дня мігруючих птахів за посиланням: https://www.worldmigratorybirdday.org/register-your-event/