Проведено семінар-практикум для вчителів трудового навчання (технологій) закладів загальної середньої освіти Гадяцької ОТГ «Розвиток креативного потенціалу учнів, як засіб формування компетентної та творчої особистості

  • 1106

Фото без опису

14 листопада 2019 року методичним кабінетом відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради на базі Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Івана Виговського проведено семінар-практикум для вчителів трудового навчання (технологій) закладів загальної середньої освіти Гадяцької ОТГ «Розвиток креативного  потенціалу  учнів,  як засіб формування компетентної та творчої особистості».

Проблема творчості стала в наші дні актуальною, тому що саме творчі люди створюють нове, неповторне у всіх сферах людської діяльності. Розвиток креативності учнів в процесі шкільного життя набуває найважливішого значення. Часткова чи повна відсутність сучасних методик у освіті найчастіше не дозволяє дитині цілком виявити всю гаму своїх здібностей. Тому для вчителів трудового навчання та технологій головним  є розвивати їх творчий потенціал, сприяти всебічному інтелектуальному розвитку.  Потрібно не просто дати учню базовий рівень освіти, а сформувати компетентності, яких потребує сьогодні суспільство:   креативність, здібність навчатися усе життя. Мета проведеного заходу – ознайомлення учасників з інноваційними ефективними формами і методами роботи, удосконалення естетичних та інформаційних компетенцій здобувачів освіти на уроках трудового навчання (технологій) як засіб особистісного самовираження та саморозвитку.

Традиційним на семінарі  був виступ директора школи Ковінько Л.І., яка провела  історичний екскурс у створення закладу загальної середньої освіти,  розповіла про роботу педагогічного колективу,  здобутки та досягнення.

Відеозвіт про роботу вчителів трудового навчання та технологій Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 3 ім. Івана Виговського Гадяцької міської ради Ковалівської Інни Іванівни та Дерев’янка Віктора Борисовича презентувала заступник директора з навчально-виховної роботи Кононенко О.Г.

Власний досвід робота над проектами в старших класах «Креативний підхід до виготовлення світильника» представив вчитель трудового навчання та технологій Дерев’янко В.Б., а вчитель трудового навчання Ковалівська І.І. презентувала проекти «Поший екосумку та збережи природу», «Гадяцька вишивка – жидівка».  Досвід було презентовано разом з учнями школи.

Учасники семінару-практикуму відвідали відкритий інтегрований урок з інформатики та трудового навчання у 6 класі «Створення орнаменту в графічному редактор Ooo4Kids» (вчитель трудового навчання Ковалівська І.І. та вчитель інформатики Вайнагій О.В.).

Разом з соціальним педагогом Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 3 ім. Івана Виговського Жезіцькою О.А. учасники методичного заходу виконали психологічні вправи для формування креативного мислення.

Значну частину семінару було приділено майстер-класам «Створення міні-проектів». Вчителі розповіли про нові власні знахідки, продемонстрували готові вироби та дали змогу учасникам заходу спробувати свої сили  в освоєнні цих технік для подальшого використання у своїй роботі на уроках трудового навчання.

Семінар продовжився обговоренням різних питань. Зокрема, методист методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради Лисенко В.В. звернув увагу присутніх на методичні аспекти роботи вчителя з обдарованими дітьми на уроках трудового навчання (технологій), на розвиток творчих компетентностей. Завідувач методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради Майборода С.М. звернув увагу вчителів на положення листа Міністерства освіти і науки України  від 04.11.2019 № 1/9-683 «Щодо підвищення кваліфікації та атестації педагогічних працівників», надано роз'яснення щодо мінімальних вимог до обсягу (кількості годин) підвищення кваліфікації педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти з огляду на звернення з питань особливостей застосування Порядку підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників в частині встановлення вимог щодо обсягу підвищення кваліфікації педагогічних працівників, необхідного для проходження чергової атестації. Висвітлено також перспективи розвитку методичної служби ОТГ у 2020 році.

Захід пройшов, як насичена, плідна, творча зустріч учителів трудового навчання (технологій). Слова вдячності висловлюємо педагогічному та учнівському колективам Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Івана Виговського за теплу  та затишну атмосферу доброзичливості, взаєморозуміння, щирості.

Кожен присутній учасник семінару взяв для себе ту іскру знань, тепла, задоволення, яка допоможе йому в подальшій педагогічній праці.