Проведено семінар-практикум для працівників психологічної служби закладів освіти Гадяцької і Сергіївської ОТГ «Профорієнтаційна робота в освітній галузі

  • 606

Фото без опису

15 листопада 2019 року методичним кабінетом відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради на базі Сергіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та ДНЗ «Джерельце» Сергіївської сільської ради проведено семінар-практикум для працівників психологічної служби закладів освіти Гадяцької і Сергіївської ОТГ «Профорієнтаційна робота в освітній галузі».

Профорієнтаційна робота зі здобувачами освіти – один із головних аспектів виховної роботи, спрямованої на підготовку дітей та учнівської молоді до свідомого вибору професії, визначення свого місця у суспільстві. Така робота організовується з урахуванням вікових та індивідуально-психологічних особливостей учнів (вихованців), їхніх нахилів, інтересів, задатків та готовності до певних видів діяльності й рівня сформованості дитячого колективу. Для надання допомоги у виборі професії. що найбільше відповідає індивідуальним особливостям, нахилам та здібностям призначена профорієнтаційна робота психолога. Проте до процесу професійного самовизначення дитини долучаються не лише фахівці психологічної служби, а й вихователі, класні керівники, педагог-організатор, заступник директора з виховної роботи, вчителі предметники і, звичайно ж, батьки.

З привітанням до учасників методичного заходу звернулися: спеціаліст відділу освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Хоменко О.С., завідувач методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради Майборода С.М., які окреслили актуальність проблеми профорієнтації в сучасних умовах, ознайомили з програмою семінару практикуму його завданнями.

Вже традиційним на семінарі  був виступ директора Сергіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Горба В.І. та завідуючої ДНЗ «Джерельце» Сергіївської сільської ради Кладової В.В, які провели  історичний екскурс у створення закладів освіти,  розповіли про роботу педагогічних колективів,  здобутки та досягнення.

У ході теоретичної частини заходу методист методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради Аколович Т.П. говорила про профорієнтацію як одну із складових  психолого-педагогічного супроводу, а практичний психолог/соціальний педагог Сергіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст., практичний психолог ДНЗ «Джерельце» Сергіївської сільської ради Панова Н.В. презентувала власний досвід роботи «Особливості профорієнтаційної роботи практичного психолога та соціального педагога».

Під час практичної частини семінару учасники переглянули заняття у старшій групі  «Капітошка» ДНЗ «Джерельце» Сергіївської сільської ради «Всі професії ми знаємо і їх працю поважаємо» та заняття з елементами тренінгу у 4 класі Сеогіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів «Яка професія найкраща?» (практичний психолог/соціальний педагог Панова Н.В.).

Заступник директора з навчально-виховної роботи Ілляшенко А.Г., педагог-організатор Мигаль О.П., практичний психолог/соціальний педагог Панова Н.В. і класні керівники 5-11 класів Сергіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів презентувала відкритий профорієнтаційний захід «Професіографія «Місто професій» (5-11 класи).

Працівники психологічної служби закладів освіти ОТГ проаналізували профорієнтаційну роботу з учнями 8 класу – відвідавши годину класного керівника «Професії майбутнього» (класний керівник Панасейко І.А.).

Завершилася практична частина семінару-практикуму тренінговим заняттям «Я підприємець», яке проведено для учнів 9-11 класів, учителів, фахівців психологічної служби закладів освіти начальником відділу Гадяцької міськрайонної філії Полтавського центру зайнятості Максімовою Т.В.

Підбиваючи підсумки заходу, практичні психологи, соціальні педагоги закладів освіти Гадяцької і Сергіївської ОТГ відзначили, що семінари-практикуми – це дієва форма методичної роботи для підвищення професійного рівня, під час яких можна ознайомитися з новими ідеями, результатами проведення досліджень, обмінятися досвідом щодо форм та методів роботи з питання профорієнтації молоді; поспілкуватися з колегами-однодумцями, отримати гарний настрій.

Від фахівців психологічної служби закладів освіти ОТГ щиро дякуємо колективам Сергіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та ДНЗ «Джерельце» Сергіївської сільської ради за змістовність, креативність, творчість, співпрацю і допомогу в організації методичного заходу.