Достроковий вихід із декретної відпустки

  • 8627

В українському законодавстві передбачений цілий ряд гарантій для жінок, що знаходяться в декреті, зокрема, тривалість відпустки по догляду за дитиною складає три роки. Згідно з ч. 3 ст. 184 Кодексу законів про працю (далі за текстом КЗпП), звільняти жінок, які мають дітей віком до трьох років, роботодавцям заборонено. Ця норма стосується як працюючих жінок, так і тих, що знаходяться в декреті. На їх місце можуть прийняти лише тимчасового працівника, щоб не зупинявся робочий процес.

Здається, ніщо не заважає матусям забути про все на світі, і три роки присвятити дитині. Але іноді життя вносить свої корективи, і досить поширеною є ситуація, коли працівниця з якихось причин планує вийти на роботу достроково. Згідно ч.3 ст. 179 КзпП, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, надається за бажанням. Це означає, що жінка не тільки вирішує сама - брати її чи ні, але може взагалі не йти "в декрет", або ж перервати його в будь-який момент, виходячи з власних міркувань і потреб.

Єдине, що для цього потрібно - це подати відповідну заяву у відділ кадрів. Текст заяви може бути довільний, але обов’язково треба зазначити дату бажаного початку роботи. Заява може бути подана особисто або надіслана поштою. Також, за бажанням, працівниця може вийти з декрету на неповний робочий день, завчасно погодивши це з роботодавцем. В такому випадку, цей момент теж треба вказати у заяві.

Співробітник відділу кадрів, одержавши таку заяву, створює відповідний внутрішній наказ, який повинен підписати керівник організації. На його підставі працівнику буде нараховуватися зарплата з моменту повернення на роботу, і відповідно, припиниться виплата щомісячної дитячої допомоги.

Тимчасового працівника, який займає "декретне" місце, приймають на роботу за строковим трудовим договором. У разі дострокового виходу на роботу основної працівниці, він підлягає звільненню на підставі п.2 ст. 36 КзпП.

Якщо сталося так, що жінка вийшла на роботу достроково, а потім вирішила поновити декретну відпустку - це теж дозволяється. Для повторного надання відпустки потрібно написати відповідну заяву. Припинення та поновлення відпуски по догляду за дитиною може повторюватися необмежену кількість разів до моменту, коли дитині виповниться три роки.

Для того, щоб звільнитися під час відпустки по догляду за дитиною, працівниці потрібно попередити про це роботодавця у письмовій формі за два тижні (ст.38 КзпП). Подати заяву про звільнення можна особисто чи поштою на юридичну адресу підприємства.

 

 

Головний державний інспектор

Управління Держпраці у Полтавській обл                   Л.Д.Тіхонова