У Гадяцькій міській ОТГ вшанували пам'ять жертв голодоморів та 86-х роковин Голодомору 1932-33 років в Україні

  • 400

Фото без опису

Щорічно у четверту суботу листопада в Україні проходять жалобні заходи, приурочені вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років. За даними науково-демографічної експертизи, загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932-33 років становить майже 4 млн. осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 млн. Ці жахливі сторінки в історії українського народу відгукуються болем у душі кожного небайдужого до подій того часу.

Тож, 23 листопада, біля пам'ятного знаку жертвам Голодомору в м. Гадячі відбувся мітинг-реквієм. Вшанувати пам'ять мільйонів співвітчизників, які стали жертвами тяжкої трагедії в історії українського народу, прийшли  представники міської та районної влади, підприємств, установ та  організацій міста, молодь, духовенство та пересічні гадячани.

На вшанування пам’яті жертв голодомору, до пам’ятника покладено квіти та колоски. Учасники мітингу-реквієму приєдналися до загальноукраїнської хвилини мовчання, схиливши голови біля пам’ятника загиблим, по завершенні якої Настоятель Всіхсвятської Церкви протоієрей  Степан (Кавчак), провів поминальну панахиду в пам’ять загиблих у ці страшні роки голоду. Відразу після молитви, священик звернувся до всіх присутніх і нагадав, що всім людям варто цінувати те, що є.

На останок, усі присутні запалили свічки пам’яті та поставили їх біля підніжжя пам’ятника.

Напередодні, у четвер, у Гадяцькому історико-краєзнавчому музеї  до Дня пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій відкрилась історична тематична виставка «Злочин без каяття». На виставці представлені  документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців, тих, хто у своїй пам’яті крізь роки проніс страждання та біль спричинені тоталітарним режимом. Відвідувачам дана можливість познайомитися з експонатами музею, які показують побут тогочасного села та міста.

Працівниками комунального закладу «Біленченківський сільський будинок культури» та Оснягівського сільського клубу-філії проведено тематичний захід «Страшна правда», який відвідали учнівська молодь, мешканці Гадяцької міської ОТГ.

У рамках Всеукраїнської Акції «Запали свічку пам’яті!»  мешканці Гадяцької міської об’єднаної територіальної громади запалювали свічки пам'яті.