З’явилась можливість здійснення давньої мрії гадяцької громади по створенню музею-садиби «Просвітителі ХІХ століття», присвяченого цвіту гадяцької інтелігенції того часу (родинам Панаса Мирного та Драгоманових-Косачів)

  • 1668

Фото без опису

Гідним дарунком, який співпав з 170 річницею від дня народження  наших славетних земляків Олени Пчілки та Панаса Мирного, а також напередодні 150-річчя  Лесі Українки і 180-річчя Михайла Драгоманова, стала безкоштовна передача громаді садиби, що належала сестрі Панаса Мирного і має історичну та архітектурну цінність.

Наш земляк, Цимиренко Дмитро Леонідович, далекий родич сестри Панаса Мирного, після переговорів з міським головою Нестеренком Володимиром Олександровичем, розпочав передачу на баланс Гадяцької міської ОТГ садибу, за умови, що міська рада забезпечить фінансування згідно Програми з відродження історико - культурної спадщини Гадяцької міської ОТГ необхідне для проведення капітального ремонту будинку та історичної реконструкції садиби.

Тут проводитимуться екскурсії-подорожі на гостину до славних земляків, організовуватимуться театралізовані історичні перфоманси, літературні читання, конкурси та майстер-класи, вечори-зустрічі і засідання літоб’єднань, інтерактивні музейні екскурсії.

У перспективі планується відтворити дану територію максимально наближеною до тих часів, коли вона належала родині Панаса Мирного, пов’язавши з родиною Драгоманових – Косачів, що жили по сусідству. Буде створено цікавий туристичний об’єкт з сучасною та зручною інфраструктурою для жителів і гостей міста.

Запрошуємо всіх небайдужих взяти участь в обговоренні цієї теми та поділитись своїми пропозиціями, ідеями. Вашу думку і побажання ви можете залишити на сторінці Фейсбук відділу культури і туризму Гадяцької міської ради та за ел.адресою: hadiach_kultura@ukr.net.