Яких правил має дотримуватись особа під час вигулу домашнього улюбленця аби уникнути неприємностей

  • 1527

Фото без опису

Пухнасті улюбленці – це завжди позитив та гарний настрій. Вони займають важливу частину нашого серця та роблять життя яскравішим. А ще – це велика відповідальність. Саме від господаря залежить життя домашнього улюбленця та безпека інших, особливо – коли потрібно виходити на прогулянку за межі безпечної оселі. Як вберегти домашніх улюлюбленців від неприємностей? Яким правилам для цього має слідувати господар під час вигулу чотирилапого друга? Де можна вигулювати чотирилапого друга?

Тварини є об’єктом цивільного права та можуть бути предметом різних правочинів: їх можна продати, купити, дарувати. (ст.120 ЦК України). Водночас, тварини – це живі істоти, що зумовлює специфічне законодавче врегулювання.

Питання поводження із тваринами регулюються Законом України «Про благоустрій населених пунктів», Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження», Цивільним кодексом України (ст. ст. 12, 180, 340-342, 420, 485-488), та іншими нормативно-правовими актами. На підставі цих актів, рішенням виконавчого комітету Гадяцької міської ради від 18  серпня 2017 року № 578, були затверджені Правила утримання домашніх та інших тварин у м. Гадяч (далі -  Правила). Ці Правила спрямовані на забезпечення безпеки життя та здоров'я людей, укріплення моральності й гуманності суспільства, захист від страждань і загибелі тварин внаслідок жорстокого поводження з ними, захист їх природних прав.

Правила поширюються на підприємства, установи, організації, а також на юридичних та фізичних осіб, що утримують домашніх та інших тварин на території м. Гадяч.

 

Тож яких правил має дотримуватись особа під час вигулу  домашнього улюбленця аби уникнути неприємностей ???

Нагадаємо основні моменти, дотримання яких обов’язкове:

 

                       1. Вигулювати та виводити за межі помешкання чи садиби собак на короткому повідку з прикріпленим до нашийника номерним жетоном та намордником.

2. Вигулювати собаку без повідка та намордника дозволяється лише в спеціальних місцях для вигулу тварин.

Місцем або зоною вигулу тварин важається територія, на якій можна вільно вигулювати тварин за умов дотримання правил, тобто облаштування належним чином місця. У м. Гадяч – це огороджений майданчик в парку «Перемога» (біля будівлі Гадяцького районного сектора ГУ ДСНС України в Полтавській області).

3. Прибирати в усіх випадках екскременти своїх тварин на будь-якій території, включаючи територію під'їздів, сходових кліток, а також доріжок, тротуарів, газонів.

4. Відшкодовувати громадянам матеріальні та моральні збитки, що заподіяні тваринами, у встановленому чинним законодавством України порядку.

5. Забезпечити безпеку  оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння шкоди супроводжуваною домашньою твариною.

6. Собак породи визначеної потенційно небезпечними, дозволяється вигулювати лише особам, які досягли 18-річного віку та пройшли спеціальне навчання у кінологічних організаціях, психічно здорові, фізично спроможні керувати твариною, не перебувають під впливом алкоголю, препаратів, які мають виражену седативну дію.

7. Інших тварин може супроводжувати особа, яка досягла 14 - річного віку, психічно здорова, фізично спроможна керувати твариною.

8. Забезпечити безпеку  супроводжуваної домашньої тварини.

9. Під час переходу через вулиці і поблизу магістралей особа, що здійснює вигул собаки, зобов'язана взяти її на короткий повідок, щоб уникнути дорожньо-транспортних подій і загибелі собаки на проїжджій частині автомобільної дороги;

10. У місцях масового скупчення людей, у тому числі у транспорті, собаки повинні бути на короткому повідку та у наморднику (для порід собак, породи визначеної потенційно небезпечними), а маленькі собаки - у закритих контейнерах або на руках у власника. В інших громадських місцях собаки можуть бути на довгому повідку.

9. Забороняється заводити собак і котів у приміщення продовольчих магазинів, установи охорони здоров'я, культури, на територію дитячих майданчиків тощо, а також об’єкти громадського харчування, адміністрація яких не дозволяє присутності тварин, крім тварин – поводирів.

10. Забороняється відпускати собак без супроводу людини (самовигул).

11. Особи, які утримують тварин, зобов’язані тримати сторожових собак на прив’язі або у вольєрах і спускати їх лише у закритих дворах, що виключає можливість втеч, та вільного доступу на територію двору сторонніх осіб. Уживати всіх обґрунтованих заходів для недопущення втечі тварин, особливо в період, коли відбувається тічка.

За порушення правил утримання домашніх тварин, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів, правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, винні особи, згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення ст. ст. 182, 152, 154) несуть адміністративну та цивільно-правову відповідальність.

Докладніше з Правилами утримання домашніх та інших тварин у
м. Гадяч можна ознайомитись
на сайті Гадяцької міської ради: https://hadiach-rada.gov.ua/pravila-utrimannya-tvarin-u-m-gadyach-17-01-28-04-02-2020/