У ГАДЯЧІ ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ЗАГИБЛИХ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ

  • 1089

Фото без опису

Указом Президента України від 11 лютого 2004 року №180/2004 15 лютого встановлено Днем вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

 

15 лютого, у місті Гадячі відбувся мітинг-реквієм з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 31-ї річниці виведення військ з Афганістану.

 

Традиційно ветерани-афганці, рідні воїнів-інтернаціоналістів  разом з міською та районною владою, працівниками установ та організацій міста,  громадськістю зібралися біля обеліску воїнам-афганцям аби схилити голови перед тими, кому не судилось дожити до цих днів, вшанувати тих, хто й нині залишається зразком справжньої мужності та самовідданості для молодих поколінь.

 

Згідно даних  Гадяцької громадської організації ветеранів Афганістану в 2002 році наших земляків, воїнів-інтернаціоналістів, налічувалось 268 чоловік. З них: 190 – ветеранів Афганської війни та 78 -  учасники бойових дій на території інших держав (Куба, Чехія, Сирія та ін.). Нагороджено: Орденом Червоної Зірки – 12 чоловік, з них: 8 – посмертно; Орденом «За заслуги» ІІІ ступеню – 2 чоловіки; Медаллю «За відвагу» - 16 чоловік; Медаллю «За бойові заслуги» - 20 чоловік; Орденом Сирійської Республіки – 1 чоловік; Орденом Слави – 1 чоловік; Орденом Бойового Червоного Прапора – 1 чоловік. На сьогодні залишилось в живих 214 воїнів-інтернаціоналістів, з них – 152 ветеранів війни в Афганістані.

 

Бойових побратимів, які ніколи не повернуться з війни, присутні вшанували хвилиною мовчання.

 

Ветеранам-афганцям вручили Почесні грамоти Гадяцької міської ради та її виконавчого комітету.

 

Напередодні, 14 лютого, Гадяцький історико-краєзнавчий музей Гадяцької міської ради провів для учнів загальноосвітніх навчальних закладів тематичний захід «Час донині не загоїть рани».

 

Пам’ять про події тих років, безповоротні втрати, страшне горе матерів, дружин і дітей, назавжди залишаться в наших серцях.