ПТАШИНИЙ ГРИП ТА ЙОГО ПРОФІЛАКТИКА

  • 1875

Фото без опису

Пташиний (курячий) грип - це інфекційна хвороба тварин (птахів), яка викликається одним із різновидів вірусу грипу, а саме типу А. Вона вперше була виявлена в Італії,понад сто років тому і зустрічається всюди. Вважається, що усі птахи сприйнятливі доданої інфекції, водночас деякі види менше,ніж інші.

Мігруючі водоплавні птахи - частіше дикі качки - є природним резервуаром вірусу пташиного грипу. Але вони найменш сприйнятливі до інфекції. А ось домашні птахи, включаючи курей, гусей та індиків, дуже сприйнятливі до її збудника, тому епізоотії смертельного грипу швидко поширюються серед них. Вірус пташиного грипу, як правило, не вражає інші види тварин, окрім птахів і свиней. Механізм передачі цієї інфекції повітряно-крапельний: від хворої птиці до людини (достовірно встановлено). Можливість передачі вірусу від хворої до здорової людини ще не встановлена. При вживанні м’яса птиці чи яєць, які пройшли термічну обробку, фактів захворювання не встановлено. Двічі підтверджена здатність вірусу грипу підтипу H5N1 викликати тяжкий перебіг хвороби у людей (Гонконг - 1997 р., Нідерланди - 2003 р.). Лабораторні дослідження, зокрема, продемонстрували, що виділені штами цього підтипу мають високу патогенність і можуть бути причиною тяжкого захворювання у людей.1997 року варіанти грипу H5N1 продемонстрували здатність безпосередньо інфікувати людей. Зараження людей у 2004-2005 роках відбулися у Китаї та В’єтнамі. Широке поширення збудника інфекції серед птахів збільшує ймовірність його передачі людям. Вчені передбачають, що особи, які одночасно інфіковані штамами грипу людини і пташиного грипу, можуть стати «резервуаром для змішування» вірусів. У результаті може з’явитися новий підтип вірусу з достатньою кількістю генів, який буде легко передаватися від людини до людини. Це в подальшому може призвести до виникнення пандемії. Грунтуючись на історичних прикладах, пандемії грипу можуть виникати в середньому три-чотири рази кожне століття, коли з’являється новий підтип вірусу, який має властивість швидко передаватись від людини до людини. Виникнення пандемії грипу передбачити важко. Велика його пандемія 1918-1919 років спричинила смерть близько 50 мільйонів людей в усьому світі. Мали місце пандемії також у 1957-1958 та 1968-1969 роках зі значно меншими людськими втратами. Більшість експертів ВООЗ схиляються до думки, що швидке знищення хворої птиці з усієї популяції в Гонконгу в 1997 році попередило епідемію серед людей. Основним заходом, який зменшує ризик захворювання людей під час великих спалахів пташиного грипу, є вибраковка та знищення поголів’я хворої птиці. Ця стратегія дозволяє зменшити інтенсивність епізоотії та знизити ступінь контакту людини з джерелом інфекції. Особи, які доглядають птахів, вибраковують та знищують хворих птахів, повинні бути вакцинованими проти грипу з метою зменшення ймовірності інфікування їх одночасно штамами курячого грипу та грипу людини. При цьому зменшується ризик обміну генами між вірусами. Інфікуватися вірусом пташиного грипу можна при догляді за хворою птицею або контакті з мертвою повітряно-крапельним шляхом. Поки що немає доведених фактів передачі вірусу від людини до людини.

СИМПТОМИ ХВОРОБИ У ЛЮДИНИ:

Спочатку: висока температура, кашель і загальна млявість.

Потім можуть приєднатися ускладнення - вірусні пневмонії.

Головна відмінність від звичайного грипу - стрімкий розвиток хвороби аж до летального кінця.

ЯК НЕ ЗАРАЗИТИСЯ:

1. Уникайте контактів з домашньою водоплавною птицею.

2. Не слід без потреби доторкатися до птиці - не тільки мертвої та хворої, але й тої, яка здається здоровою.

3. Уникайте контакту з поверхнями, на які могли потрапити послід та інші виділення птахів.

4. Як і у випадку з іншими інфекційними захворюваннями, що передаються повітряно-крапельно, один з найбільш ефективних засобів захисту - використання захисних масок. Також ефективним є застосування оксолінової мазі, ремантадину, інших противірусних препаратів, вітаміну С, імуностимуляторів.

5. Вірус пташиного грипу легко знищується за допомогою теплової обробки. В м’ясі вірус гине: при температурі 85оС - за 10 секунд. Тобто, вживаючи добре проварене м’ясо, заразитися неможливо.

6. Яйця не слід вживати в сирому вигляді - їх необхідно варити 10 хв. або обсмажувати з двох боків. Перед приготуванням сирі яйця необхідно вимити з милом.

7. Зробіть щеплення від звичайного грипу.

Необхідно уважно стежити за своїм здоров’ям протягом як мінімум 5-ти діб після виїзду із небезпечної зони. Якщо почалась лихоманка, кашель, виникли проблеми з диханням та інше - негайно зверніться до лікаря, якому необхідно повідомити про перебування в зоні, де виявлений пташиний грип.

Клінічний перебіг пташиного грипу в країнах, де він мав місце, дещо відрізнявся від класичного «людського» грипу. Інкубаційний період становить 2-4 дні, відмічається важкий клінічний перебіг: лихоманка, задуха, кашель, в деяких випадках - біль у горлі, висипи. У більшості пацієнтів - діарея без слизу та крові у фекаліях, у деяких хворих - повторне блювання. Часто розвивається вірусна пневмонія та гостра дихальна недостатність. У дітей молодшого віку захворювання проходить у важкій формі з сильним головним болем, блюванням, порушенням свідомості, іноді розвитком енцефаліту. Антивірусні препарати, частина з яких може бути використана як для лікування, так і для профілактики захворювань, викликаних штамами вірусів грипу А, є клінічно ефективними для дорослих і дітей. Однак вони мають певні протипоказання.

Найбільш надійним засобом вберегтися від хвороби залишається вакцинація. Щеплення проти так званого «людського» грипу за принципом перехресного імунітету зменшить або й зовсім нейтралізує дію пташиного вірусу в разі його проникнення в популяцію людей.
Всі рекомендації стосовно поводження людей під час епідемії грипу залишаються незмінними. Не можна переносити грип на ногах. Загроза небезпечних ускладнень обумовлює необхідність серйозного підходу до лікування. Для переривання епідемічного процесу необхідна ізоляція хворих, виконання всіх гігієнічних заходів. В разі відсутності щеплення з перших днів епідемії можна скористатися екстреною профілактикою за допомогою відповідних препаратів.

 

Інші статті

Всі статті