Гадячу, місту обласного значення, - 5 років

  • 1769

Фото без опису

Шановні мешканці Гадяцької міської громади!

 

13 травня 2015 року в історію нашого міста вкарбувалося як особлива дата – саме цього дня Верховна Рада України більшістю голосів надала місту Гадяч Полтавської області статус міста обласного значення.

До цього в області таких міст було п’ять: Полтава, Кременчук, Горішні Плавні, Лубни та Миргород. І ось ми стали шостими. На це нам знадобилося три місяці й тринадцять днів. За цей час відбулися сесії міської та районної ради, позачергова сесія обласної ради, засідання комітету Верховної Ради України з місцевого самоврядування. І нарешті голосування – у першому читанні і в цілому за постанову «Про віднесення міста Гадяч Гадяцького району Полтавської області до категорії міст обласного значення». На момент засідання парламентського комітету, в «Голосі України» вже було опубліковано Закон про добровільне об’єднання територіальних громад. У багатьох виникало питання: навіщо вам те місто обласного значення – створюйте ОТГ, та й усе. Я ж бачив цей процес по-іншому:  коли дійшла справа до об’єднання і до нас приєдналася Біленченківська територіальна громада, створена у місті система управлінь та відділів органічно влилася в новостворену структуру, і  одразу ж повноцінно запрацювала. Сільський голова став виконуючим обов’язки старости, членом виконкому. Процес виборів і об’єднання ми провели, не використавши жодної копійки з Державного бюджету.

Іншого шляху об’єднання територіальних громад я не бачив. П’ять років тому звертався до Верховної Ради з проханням переглянути цей закон, додати у формулювання лише одне слово: вважати міста обласного значення спроможними об’єднаними територіальними громадами. Після внесених змін, у 2018 році без зайвих труднощів, ми провели це приєднання…

- Що ж власне отримала громада Гадяча від зміни статусу?

У 2015 році, коли Гадяч був містом районного підпорядкування, його бюджет становив лише 32,6 мільйонів гривень. Починаючи з 2016 року, ми, як місто обласного значення, вийшли на прямі міжбюджетні відносини з державою. Міський бюджет 2016 року становив 104,9 мільйона гривень. Затверджений бюджет нинішнього року вже становить 160,5 мільйонів гривень, тобто  зростання до рівня бюджету 2015 року становить 492 відсотки! А це дає можливість якісно реалізовувати проекти для розвитку громади.

Ми живемо в дуже непростий час. Однак це не завадило нашій громаді втілити в життя багато проектів та починань в соціальній і комунальній сферах. Основними напрямками нашої роботи стали:  покращення стану об’єктів соціальної інфраструктури – будівництво якісних автошляхів, перекриття та ремонт дахів шкіл, капітальний ремонт  харчоблоків навчальних закладів, будівництво спортивних та встановлення дитячих майданчиків, придбання нових одиниць комунального транспорту, а також створення комфортних умов праці в усіх сферах життєдіяльності.

П’ять років ми продовжуємо роботу задля досягнення мети:  забезпечити якісне надання послуг,  покращити добробут людей та дати місту обласного значення -  нову якість життя.