Зроблено важливий крок до здійснення давньої мрії гадяцької громади по створенню музею-садиби

  • 2145

Фото без опису

Сьогодні, 21 липня 2020 року, міський голова Володимир Олександрович Нестеренко та  наш земляк, Цимиренко Дмитро Леонідович, далекий родич сестри Панаса Мирного підписали договір про безкоштовну передачу Гадяцькій міській об’єднаній територіальній громаді садиби по провулку Гончарному в м.Гадячі, що належала сестрі Панаса Мирного і має історичну та архітектурну цінність.

Підписання цього договору стало гідним дарунком, який співпав з 170 річницею від дня народження  наших славетних земляків Олени Пчілки та Панаса Мирного, 150-річчя  Лесі Українки і 180-річчя Михайла Драгоманова. Договір укладено на умовах розміщення у вищевказаному будинку музею, в разі підтвердження та можливості віднесення його до пам’яток культури України, без права відчудження відповідної пам’ятки культури.

Відповідно до Програми відродження місцевої історико-культурної спадщини, міська рада зобов’язується забезпечити фінансування необхідних ремонтних робіт та історичної реконструкції садиби.

У перспективі планується відтворити дану територію максимально наближеною до тих часів, коли вона належала родині Панаса Мирного, пов’язавши з родиною Драгоманових – Косачів, що жили по сусідству. Буде створено цікавий туристичний об’єкт з сучасною та зручною інфраструктурою для жителів і гостей міста. Тут проводитимуться екскурсії-подорожі на гостину до славних земляків, проходитимуть театралізовані історичні перфоманси, літературні читання, конкурси та майстер-класи, вечори-зустрічі і засідання літоб’єднань, інтерактивні музейні екскурсії.

Гарна новина.

Фото без опису