Як повернути помилково сплачений судовий збір?

  • 2143

 

Відповідно до Закону України «Про судовий збір», судовий збір це збір, за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів.

У частині першій статті 7 Закону України «Про судовий збір» наведено вичерпний перелік випадків, у яких сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду, а саме:

  1. Зменшення розміру позовних вимог або внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом;

  2. Повернення заяви або скарги;

  3. Відмови у відкритті провадження у справі;

  4. Залишення заяви або скарги без розгляду;

  5. Закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження закрито у зв'язку з відмовою позивача від позову).

Для повернення судового збору з підстав, передбачених статтею 7 Закону платнику необхідно звернутися до відповідного органу Казначейства за місцем сплати судового збору з наступними документами:

1. Ухвала суду про повернення судового збору з відміткою про вступ її в законну силу;

2. Заява про повернення коштів з бюджету;

3. Оригінал або копія документа на переказ або паперова копія електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету.

Якщо судовий збір був сплачений без подальшого звернення до суду, або при невірному визначенню підсудності справи, кошти були помилково сплачені на рахунок такого суду, то для повернення таких коштів платнику необхідно звернутись до суду (на рахунок якого помилково перерахований судовий збір) із заявою про отримання подання на повернення помилково сплаченого судового збору.

Після отримання такої заяви суд перевірить факт зарахування коштів на рахунок та факт того, що заявник дійсно з позовною заявою до суду не звертався.

За результатами такої перевірки, при встановленні факту, що судовий збір сплачено дійсно помилково, заявникові нададуть подання на повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету коштів.

Дане подання подається платником до відповідного органу Казначейства за місцем зарахування платежу до бюджету разом з його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 або за телефоном (05354) 3-25-05.