Проведено семінар-практикум для вчителів історії та суспільних дисциплін закладів загальної середньої освіти Гадяцької і Сергіївської ОТГ «Національно-патріотичне виховання в аспекті викладання історії і суспільних дисциплін

  • 360

Фото без описуФото без описуФото без опису

13 жовтня 2020 року комунальною установою «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» на базі Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Івана Виговського Гадяцької міської ради проведено семінар-практикум для вчителів історії та суспільних дисциплін закладів загальної середньої освіти Гадяцької і Сергіївської ОТГ «Національно-патріотичне виховання в аспекті викладання історії і суспільних дисциплін».

Захід організовано відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Важливо, щоб кожен заклад освіти став для дитини осередком становлення громадянина-патріота України, готового брати на себе відповідальність, самовіддано розбудовувати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, сприяти єдності української політичної нації та встановленню громадянського миру й злагоди в суспільстві.

Актуальним є організація збирання та поширення інформації про героїчні вчинки українських військовослужбовців, бійців добровольчих батальйонів у ході російсько-української війни, волонтерів та інших громадян, які зробили значний внесок у зміцнення обороноздатності України. Героїчні й водночас драматичні й навіть трагічні події останнього часу спонукають до оновлення експозицій шкільних музеїв та кімнат бойової слави, зокрема щодо інформації про учасників АТО (ООС) та волонтерів з даної території. У цілому важливим є формування засобами історії та суспільних дисциплін якостей особистості, що характеризуються ціннісним ставленням до суспільства, держави, самої себе та інших, природи, праці, мистецтва.

У ході семінару-практикуму вчителі історії і суспільних дисциплін закладів освіти Гадяцької та Сергіївської ОТГ ознайомилися з презентацією роботи шкільного музею Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Івана Виговського «Ангели живуть серед людей» (вчитель історії Возниця Людмила Іванівна) та виховний захід «Вони підбори змінили на берці» (вчитель історії Кулик Катерина Панасівна).

Роботу закладу представила директор Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Івана Виговського Ковінько Любов Іванівна, яка презентувала роботу закладу, зазначила його перспективи розвитку і завдання.

Директор комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Майборода Сергій Миколайович розповів про перспективи розвитку освітньої галузі, презентував стратегію розвитку установи.

У ході «круглого столу» з обміну досвідом роботи «Виклики та можливості змішаного навчання» учасники семінару-практикуму обмінялися методичними доробками та новими досягненнями.

Учасники методичного заходу здійснили також екскурсійну поїздку «Перлинами Гадяцького краю» за маршрутом: м. Гадячс. Веприкс. Бобрикс. Плішивецьм. Гадяч, у ході якої ознайомилися з історією архітектурних перлин ГадяччиниСвято-Миколаївською церквою с. Веприкпамяткою архітектури національного значення (екскурсію провів Сергій Верещака), Садибою Масюкових – зразком садибного будівництва України початку XIX ст., пам'яткою архітектури національного значення (екскурсію провела Наталія Іванівна Сазонова) та Свято-Покровською церквою с. Плішивець – єдиним в Україні мурований дев'ятибанним храмом, що зберігся до нашого часу, пам’яткою архітектури національного значення (екскурсію провели – настоятель храму протоієрей Роман Височанський та краєзнавець Микола Васильович Миколаєнко).

Завершився семінар-практикум традиційним підведенням підсумків та виробленням методичних рекомендацій для вчителів історії закладів загальної середньої освіти Гадяцької та Сергіївської ОТГ.

Висловлюємо вдячність колективу Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Івана Виговського Гадяцької міської ради, усім екскурсоводам за допомогу в організації проведення методичного заходу.

 

Підготував: С.М. Майборода