Як бути при накладенні арешту на банківський рахунок

  • 604

Арешт коштів на рахунках громадян найчастіше відбувається через кредитну заборгованість, несплачені штрафи, аліменти та може бути накладений державним чи приватним виконавцем або судом.

Дуже часто стягнення накладається на рахунки, які використовуються для зарахування заробітної плати, стипендії, пенсії, соціальної допомоги чи інших, передбачених законодавством соціальних виплат.

Оскаржуючи арешт банківських рахунків, які використовуються для отримання заробітної плати, пенсії чи соціальної допомоги, громадяни часто називають їх «спеціальними» та посилаються на заборону накладати арешт на кошти, які перебувають на таких рахунках. Такі твердження є певною мірою обґрунтованими.

Підписуючи кредитний договір, людина бере на себе певні зобов’язання і в разі їх порушення, відповідна фінансова установа має право звернутись суду з позовом про захист своїх майнових прав, а після ухвалення судом рішення і набрання ним законної сили — до державного чи приватного виконавця, для примусового виконання рішення суду. Останні, в свою чергу, мають право накласти арешт на банківські рахунки.

Арештувати можуть рахунок із зарплатою, пенсією чи соціальними виплатами, які являються так званими коштами цільового призначення, тому мають певні законодавчі особливості щодо обмеження у користуванні ними. Але на практиці банк дуже часто може не мати технічної можливості відкрити окремий рахунок для зарахування виключно вищезгаданих коштів. Тому рахунок, який відкривається, у тому числі й для зарахування заробітної плати, пенсії, стипендії чи соціальних виплат, зазвичай за умовами банківського обслуговування є звичайним поточним рахунком. Іншими словами це рахунок фізичної особи для власних потреб, на який можуть зараховуватися будь-які кошти, а не тільки кошти з конкретним цільовим призначенням.

Коли ж банк відкриває громадянину окремий рахунок виключно для зарахування цільових надходжень, то отримавши постанову виконавця про накладення арешту, банк повертає її без виконання із зазначенням причини повернення, яка полягає у законодавчо закріпленій забороні у повному обсязі позбавляти особу правом використання своєї заробітної плати, пенсії чи соціальної допомоги, яка є джерелом існування.

Але це не означає, що з грошей цільового призначення взагалі не можуть здійснюватися відрахування на погашення боргу за кредитом, штрафами чи аліментами. Стягнення з цільових виплат боржника здійснюють юридичні особи та фізичні особи – підприємці, які власне нараховують зарплату, пенсію, стипендію та інше на підставі документів від виконавців і вони ж утримують та перераховують частку від доходу громадянина на рахунок відповідного органу з примусового виконання судового рішення. Це визначено статтею 69 Закону України «Про виконавче впровадження».

 Якщо все ж державний чи приватний виконавець наклав арешт на рахунок із цільовими коштами,  необхідно звернутись до органів виконавчої служби, надавши документальне підтвердження того, що ваш поточний рахунок використовується виключно для зарахування цільових виплат. У випадку відмови виконавчої служби у зняті арешту із вже згаданих «цільових» коштів винесену державним чи приватним виконавцем постанову про арешт можна оскаржити у судовому порядку самостійно або ж скориставшись при цьому своїм правом на правову допомогу.

У разі виникнення додаткових запитань, Ви можете звернутися до фахівців відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: вул. Шевченка, 5, м. Гадяч, тел. (05354)3-25-05.