Порядок розподілу земельної ділянки, яка перебуває у спільній сумісній власності

  • 672

      Розподіл земельної ділянки, яка є у спільній сумісній власності, з виділенням частки співвласника, може бути здійснено за умови попереднього визначення розміру земельних часток, які є рівними, якщо інше не передбачено законом або не встановлено рішенням суду.

     Дуже вагомим аспектом  поділу земельної ділянки з виділенням частки в натурі  є фактична можливість такого поділу.

      Статтею 89 Земельного кодексу України визначено, що земельна ділянка може належати на праві спільної сумісної власності лише громадянам, якщо інше не встановлено законом.

Земельні ділянки можуть перебувати в спільній сумісній власності:

- подружжя;

- членів фермерського господарства, якщо інше не передбачено угодою між ними;

- співвласників жилого будинку;

- співвласників багатоквартирного будинку.

Володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою спільної сумісної власності здійснюються за договором або законом.

   Для того, щоб провести розподіл земельної ділянки, котра перебуває у спільній сумісній власності потрібно:

  • Звернутись до Інженер-геодезистів, які виїжджають за місцем розташування земельної ділянки та проводять кадастрову зйомку, а також встановлюють межі поділу земельної ділянки  в натурі.
  • Укласти зі співвласником (співвласниками) земельної ділянки письмовий договір про розподіл, підписати договір та посвідчити його в нотаріуса (державного або приватного).
  • Виготовити  технічну документацію на земельну ділянку.
  • Зареєструвати новоутворену, за результатами поділу, земельну ділянку  в земельному кадастрі та присвоїти кадастровий номер на новоутворені земельні ділянки.

Отримати витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно.

Відділ «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого  центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка,  5,  телефон (05354) 3 -25 -05.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).