Проведено онлайн-семінар для вчителів початкових класів «Сертифікація 2021: ключі до успіху

  • 453

12 січня 2021 року управлінням Державної служби якості освіти у Полтавській області спільно з Полтавським обласним інститутом імені М. В. Остроградського та комунальною установою «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради проведено онлайн-семінар для вчителів початкових класів закладів загальної середньої освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Лютенської, Петрівсько-Роменської, Сергіївської територіальних громад «Сертифікація 2021: ключі до успіху».

З вітальними словами до учасників вебінару звернулися: начальник управління Державної служби якості освіти у Полтавській області,кандидат педагогічних наук, доцент Юрій Кращенко та начальник відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької  міської ради Станіслав Бутенко.

У ході заходу виступили: заступник директора з науково-методичної роботи Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М.В.Остроградського, кандидат педагогічних наук Наталія Корягіна; завідувач сектору роботи з експертами управління  Державної служби якості освіти у Полтавській області Світлана Ткаченко; головний спеціаліст сектору роботи з експертами управління  Державної служби якості освіти у Полтавській області, кандидат педагогічних наук Юлія Боловацька;  вчитель початкових класів   Опорного  закладу «Новосанжарська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Новосанжарської районної ради Полтавської області», сертифікований вчитель 2019, експертка Інна Кушнаренко; вчитель початкових класів Опорного закладу «Омельницька загальноосвітня школа I-III ступенів виконавчого комітету Омельницької сільської ради Кременчуцького району Полтавської області», сертифікований вчитель 2019, експертка Галина Бондаренко;  вчитель початкових класів Мартинівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Великобудищанської сільської ради, сертифікований вчитель 2020 Віта Кліменко; директор комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради Сергій Майборода.

Спікери семінару наголосили, що в Україні стартувала сертифікація педагогічних працівників-2021, розповіли про її етапи: незалежне тестування, самооцінювання власних компетенцій та спостереження освітніх експертів за роботою вчителя. Дали відповіді на основні питання, що хвилюють вчителів початкових класів закладів загальної середньої освіти. Шукаючи відповіді на питання, важливо зрозуміти мотивацію педагогів до участі у сертифікації. Проте варто підкреслити, що педагогам важко виокремити якусь одну причину участі в сертифікації і, як правило, це комплекс причин. Сертифіковані вчителі розповіли, що спершу у них  виникло бажання випробувати саму  процедуру, щоб зрозуміти чим вона відрізняється від традиційної і звичної атестації, чи дійсно сертифікація є незалежною та неупередженою. До того ж участь у сертифікації – це чудова нагода проаналізувати систему своєї роботи, побачити професійні недоліки та здобутки. Окрім того, сертифікація – це можливість випробувати власні сили, відповісти собі на питання: «Чи вистачить професіоналізму та досвіду пройти сертифікацію від початку до кінця й отримати позитивний результат?». Як бачимо, серед педагогів сертифікація розглядається як ключ до професійного становлення та самореалізації.

Змістовні, щирі, сповнені емоцій і роздумів, відповіді представників управління Державної служби якості освіти у Полтавській області, вчителів-практиків з різних куточків Полтавщини свідчать про те, що сертифікація педагогів не лише дає зрозуміти кожному учаснику, що вони обрали вірний шлях по життю, а ще й неабияк об’єднує. Дає впевненість в своїх знаннях і можливостях, умінні презентувати свої здобутки і, головне, – надихає рухатись вперед, не зупиняючись на досягнутому.

Сподіваємося, що вчителі початкових класів закладів загальної середньої освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Лютенської, Петрівсько-Роменської, Сергіївської територіальних громад активно долучаться до сертифікації у 2021 році. Впевнені, що співпраця між управлінням Державною службою якості освіти у Полтавській області, Полтавським обласним інститутом імені М. В. Остроградського та комунальною установою «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради продовжиться та набуде нових форм заради професійного розвитку педагогічних працівників.

 

Підготував: С.М. Майборода

Інші новини

Всі новини