Гадяч святкує 150-річчя від дня народження Лесі Українки: проведено онлайн-конференцію «Роки, мов птахи… А ти жива і будеш вічно жити

  • 510

Фото без опису

10 лютого 2021 року у м. Гадячі проведено конференцію з нагоди 150-річчя Лесі Українки «Роки, мов птахи… А ти жива і будеш вічно жити», ініціаторами і організаторами якої стали колективи Гадяцького ліцею І-ІІІ ступенів № 4 імені Лесі Українки Гадяцької міської ради та комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради. Захід став завершенням інтегрованого дослідницького проєкту, над яким працювали учнівський та педагогічний колективи Гадяцького ліцею І-ІІІ ступенів № 4 імені Лесі Українки.

Учасниками конференції стали учителі української словесності і мистецьких дисциплін закладів освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Лютенської Петрівсько-Роменської, Сергіївської територіальних громад та працівники комунального закладу «Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі України» Гадяцької міської ради.

В історії кожної національної культури і літератури є імена видатних діячів, які достойно представляють свій народ у світовому сузір’ї його духовної спадщини.

Помітною ознакою відродження національного самоусвідомлення українців є той факт, що зменшується зацікавлення темами, присвяченими показу трагічної історії України, її 750-річчя втрати державності і зростає потреба у виділенні відчутних внесків у світову культуру.

Серед численної плеяди славнозвісних українців особливе місце займає творчість Лесі Українки, яка за своє коротке 42-річне життя змогла знайти і висвітлити вирішальні етапи розвитку українців і «прозирнути» в майбуття, яке очікує їх. Леся Українка – феномен людського духу, вибух духовності і інтелігентності, летюча Зірка яка проклала яскравий слід сучасникам і прийдешнім поколінням урок гідності, гордості, незламності духу і віри в світле майбутнє… З такими вітальними словами до учасників конференції звернулися директор комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Майборода С.М. та директор Гадяцького ліцею І-ІІІ ступенів № 4 імені Лесі Українки Борис С.Я.

Учитель географії Кожушко С.М. розповідала про міста, пов’язані з життям поетеси. Про її перебування на Гадяччині присутні дізналися із матеріалів «Мандруємо Гадяччиною», запропонованих учительками української мови та літератури ліцею Лисенко В.І., Романичевою Т.І. та шкільним бібліотекарем Сітницькою Н.А.

Поетичну творчість талановитої землячки через призму власної наукової роботи «Пейзажна лірика Лесі Українки» проаналізувала учениця Мерефа Тетяна (учитель Берегова Л.М.).

Учителі мистецьких дисциплін Ставська І.І. та Васильченко Т.І. познайомили учасників та гостей конференції з видатними митцями світу, яких надихнула творчість Л. Українки на створення музичних творів, творів образотворчого мистецтва (живопису, скульптури, гравюри тощо.

По завершенню заходу заступник директора з навчально-виховної роботи, учитель зарубіжної літератури Гадяцького ліцею І-ІІІ ступенів № 4 імені Лесі Українки Горова Л.Г. запросила учасників конференції до віртуального музею Лесі Українки, покликання:

https://www.facebook.com/100022016181959/videos/928092311267966.

То ж від імені закладів та установ освіти і культури  Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Лютенської Петрівсько-Роменської, Сергіївської дякуємо колективу  Гадяцького ліцею І-ІІІ ступенів № 4 імені Лесі Українки Гадяцької міської ради за цікаву і пізнавальну зустріч!

 

                          Підготували: С.М.Майборода, Н.М.Мирошниченко, Н.П.Шимка