Порядок відшкодування збитків завданих транспортному засобу при падінні дерева

  • 436

 

В зимовий період все частіше це питання турбує власників транспортних засобів, котрі зіштовхнулися з такою ситуацією, як падіння дерева на авто.

Несприятливі погодні умови, які відбуваються останні декілька днів в країні здатні створити незручності населенню не лише в пересуванні, але й завдати шкоду їхньому майну.

Тож, що робити власнику автомобіля в разі падіння дерева на авто:

Перш за все, власник транспортного засобу зобов’язаний  зафіксувати факт відповідної пригоди, викликати поліцію для належного оформлення зазначеної події. Як правило, оформлений протокол та всі зібрані матеріали справи (в тому випадку, якщо все складено вірно із зазначенням всіх обставин), надалі допоможуть отримати відшкодування від страхової компанії (за умови, що транспортний засіб було застраховано на випадок виникнення такої ситуації).

Наступним кроком котрий повинен зробити власник авто є фіксування події за допомогою фото-, або відеозйомки в якому обов’язково має бути відображене місце  вчинення відповідної події, завдані збитки автомобілю (з видимістю державного номеру), підставу, що спричинила відповідні ушкодження (падіння дерева, гілки, стовпа, бурульки і т.д.) з прив’язкою до місцевості.

Власник транспортного засобу має зробити оцінку майнової шкоди, котра була завдана автомобілю. При цьому обов’язково збирає докази (квитанції, чеки, платіжні доручення і т.д.) вартості відновного ремонту авто.

Ще одним аспектом отримання компенсації за завдані збитки є правильне визначення балансоутримувача тобто винну особу. Для встановлення особи, яка відповідатиме за заподіяну шкоду, потрібно з’ясувати, чи відноситься дерево, що впало, до об'єкта благоустрою; якщо так, то до якого саме і хто за нього відповідає.

 У ст.25, ч.1 ст.28 закону «Про благоустрій населених пунктів» передбачено, що утримання та благоустрій прибудинкової території багатоквартирного житлового будинку, належних до нього будівель, споруд проводиться балансоутримувачем цього будинку або підприємством, установою, організацією, з якими укладено відповідний договір.

Відповідно до п.3.2 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» від 10.04.2006 №105, до елементів благоустрою віднесено, зокрема, зелені насадження (у тому числі снігозахисні, протиерозійні) уздовж вулиць і доріг, у парках, скверах і алеях, бульварах, садах, інших об’єктах благоустрою загального користування, санітарно-захисних зонах, на прибудинкових територіях.

 Відповідно до п. 5.5. Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, відповідальними за їх збереження та догляд за ними є:

  • на об'єктах благоустрою державної чи комунальної власності  балансоутримувачі цих об'єктів;

  • на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях  установи, організації, підприємства;

  • на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво,  забудовники чи власники цих територій;

  • на безхазяйних територіях, пустирях - місцеві органи самоврядування;

  • на приватних садибах і прилеглих ділянках - їх власники або користувачі.

Водночас змістом норм ст.ст.10, 15 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», ст.30 Закону України «Про місцеве самоврядування» безпосереднє визначення балансоутримувача об'єктів благоустрою комунальної власності належить до повноважень саме виконавчих органів місцевого самоврядування, які також мають здійснювати функції із забезпечення належного утримання та ремонту об'єктів благоустрою комунальної власності.

Існує два способи відшкодування завданих збитків: або в добровільному порядку, або судовому.

В добровільному порядку власник транспортного засобу направляє зібрані докази особі, котра несе відповідальність за заподіяну шкоду. Відповідний крок потрібно робити  через поштове відділення, щоб мати підтвердження  про звернення за компенсацією збитків. В такому випадку інша сторона  має відшкодувати збитки в повному обсязі.

Іншим варіантом отримання компенсації є звернення до суду  про відшкодування моральної та матеріальної шкоди, спричиненої внаслідок пошкодження.

Слід зауважити, що позов про відшкодування завданої шкоди автомобілю фізичних чи юридичних осіб можливо направити  до суду за місцем вчинення відповідної  події.

По завершенні судового розгляду при позитивному вирішенні на користь власника пошкодженого авто справи необхідно буде дочекатись набрання законної сили рішення суду, та отримати виконавчий лист, котрий направити державному виконавцю для примусового виконання рішення суду щодо стягнення коштів з винної особи.

 

Нагадуємо, якщо Ви маєте питання правового характеру, звертайтеся до відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 або за телефоном  (05354) 3-25-05.