У Гадячі відзначили 207-му річницю від дня народження Тараса Шевченка

  • 744

Щороку 9 березня Україна відзначає день народження Тараса Григоровича Шевченка. До річниці з Дня народження Великого Кобзаря, сьогодні у місті Гадячі відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку Т.Г.Шевченку. Гадячани зібралися, аби віддати шану творчості цього визначного поета, письменника, художника та філософа.

Він – Геній. Прометей. Кобзар. Надзвичайно талановитий український поет і художник, прозаїк і етнограф. Академік. Національний герой і символ України.

Тарас Шевченко прожив 47 років: з них пробув 24 роки в кріпацтві, 10 – на засланні, а решту – під наглядом жандармів. Загалом на Батьківщині він був нечастим гостем… Але де б він не перебував – він завжди залишався сином своєї землі, пам’ятав її і сумував за Україною, як за матір’ю. Саме тому Україна стала у творчості Шевченка головним образом, овіяним любов’ю і тугою.

Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. На території від Бразилії до Китаю встановлено 1384 пам’ятники Кобзареві. Більшість з них – 1256 – розташовані на території України, майже півтори сотні розмістились у 35 країнах світу. Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. Діаметр кратера Т. Г. Шевченко – 137 кілометрів.

Вірші Тараса Григоровича Шевченка – це невичерпне джерело мудрості. Написані понад століття тому – поезії Шевченка справді особливі, зокрема тим, що актуальні й досі і їх повинен знати кожен. Великий Кобзар оспівував первинні людські цінності: любов і вірність, материнську долю, дружбу, відданість рідній землі і народові – те, без чого не можна уявити людського життя і Україну.

Інші новини

Всі новини