Креативне вирішення профілактики аварійності на дорогах Гадяча

  • 976

Фото без опису

Вже третій рік поспіль у Гадячі біля пішохідних переходів  стоять фігурки у вигляді дітей, які збираються перейти дорогу, йдеться у сюжеті (ФОТО, ВІДЕО)

Профілактикою аварійності на дорогах стали пластикові чоловічки. Яскраві кольорові фігурки вкриті спеціальною фарбою, що відбиває світло, - щоб їх було видно й уночі. Чоловічка зроблено у вигляді дитини для того, щоб привертати увагу водіїв перед пішохідними переходами, а  діти щоб не вибігали на дорогу і розуміли, що треба переходить дорогу саме на пішохідному переході.

Фігурки поставили біля декількох пішохідних переходів поруч із школами та біля пішохідного переходу на перехресті вулиць Лохвицька-Тельмана (біля  «Сільгосптехніки»).

Міський голова Володимир Нестеренко зазначив: "Місця для встановлення чоловічків обрали не випадково! На вулиці Шевченка, пообіч дороги, розташований Гадяцький обласний науковий ліцей-інтернат II-III ступенів імені Є.П. Кочергіна;  на вулиці Гетьманська:- Гадяцький ліцей І-ІІІ ступенів №1  імені Олени Пчілки, Гадяцька дитяча мистецька школа; на вулиці Драгоманова - Гадяцька спеціалізована  школа І-ІІІ ступенів № 2  імені   Михайла Драгоманова, міський парк «Перемога», а також ігрові та спортивні майданчики для дітей".

Нововведення сприйняли позитивно і керівники освітніх закладів, що розташовані впритул автомобільної дороги, і школярі. Педагоги закладів освіти долучилися до роботи з формування у дітей уявлень про небезпечні ситуації.

Сьогодні, 20 травня, в рамках проведення 6-го глобального тижня безпеки дорожнього руху, затвердженого Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, Гадяцька міська рада спільно з  ювенальною поліцією та працівниками освітньої галузі міста організували для школярів експрес-лекторій та практикум. Вони спілкувалися з учнями середньої школи на теми безпеки, розв’язували різні завдання та практикувалися у дорожній грамоті.

Особливу увагу приділено забороні користуватися акустичними пристроями та навушниками під час перетину дороги.

Під час цільової прогулянки "Пішохідний перехід" учні закріпили знання про правила дорожнього руху та поведінку на вулиці. Діти радіють, що живуть у безпечному місті: є світлофори, дорожні знаки, позначені пішохідні переходи. Вони дають можливість дітям закріпити правила вуличного руху.

Інспектор сектору ювенальної превенції поліції ВП Миргородського РВП Олена Сушко, яка долучилася до інформаційної акції, зазначила: "Ми провели певну роз’яснювальну роботу. Серед іншого, моделювали різні ситуації, аби переконатися, що діти знають і розуміють Правила дорожнього руху".

Старший лейтенант поліції акцентувала, що ювенальна превенція працює у форматі відкритих ініціатив та співпраці з громадами у сфері безпеки дітей та формування правового простору та зазначила, що встановлення пластикових чоловічків є корисним безпековим проєктом.

На Полтавщині схожі макети є не в багатьох містах, тому ініціатива міської влади стала креативним вирішенням   профілактики аварійності на дорогах.