Продовжуємо інформувати щодо роботи комісії з питань перейменування (найменування) вулиць, провулків, площ на території Гадяцької міської територіальної громади

  • 754

Продовжується активна робота з визначення нових найменувань топонімів на території Гадяцької міської територіальної громади. Як зазначалося раніше, над цим працює комісія з питань перейменування (найменування) вулиць, провулків, площ на території Гадяцької міської територіальної громади (далі - Комісія). Але у зв’язку з великою кількістю топонімів, що підпадають під дію Закону про декомунізацію, та необхідності більш детального вивчення питань пов’язаних із перейменуванням (найменуванням) вулиць Гадяцької ТГ під час визначення нових назв вулиць, провулків до роботи Комісії долучено консультативно-дорадчу групу (далі - Група). До Групи входять: краєзнавці, історики, які також опрацьовують перелік вулиць, провулків, площ у Гадяцькій ТГ, що потребують перейменування та надають Комісії пропозиції.

Отже, 09 липня 2021 року, відбулося друге засідання Комісії. За результатами роботи Комісією визначено:

  • нові назви деяких вулиць, провулків, площі (додаються);
  • провести громадське обговорення нових назв вулиць, провулків, площі, зазначених у додатку;
  • перелік вулиць, провулків, нові назви яких підлягають доопрацюванню як Комісією так і Групою;
  • перелік вулиць, провулків, назви яких рекомендовано дослідити Групі з метою надання пропозицій Комісії щодо їх перейменувань.

Перелік вулиць, провулків, площ у Гадяцькій міській територіальній громаді, що потребують перейменування та підлягають громадському обговоренню

№ п/п

Назва

топоніму

В честь кого/чого найменована

Пропозиції

Українського інституту національної пам’яті

Історична назва

Пропозиції мешканців

1

 площа Піонерська

На честь Всесоюзної піонерської організації імені В.І. Леніна. Створена комуністами у 1922 р., мала на меті ідеологічне виховання дітей у дусі відданості комуністичній партії та радянській державі.

 

Майдан Гадяцького полку

 

На честь Гадяцького полку -адміністративно-територіальної і військової одиниці Війська Запорізького Городового (Гетьманщини). У різний час до складу полку входило від 9 до 18 сотень. Станом на 1782 рік було три сотні Гадяцькі, три – Опішненські, три – Зіньківські, дві – Комишнянські, дві – Ковалівські, Веприцька, Грунська, Куземинська, Лютенська і Рашівська. За переписом 1764, на території полку було 11 міст та містечок і 971 село. У 1782 році полк ліквідовано  урядом Російської імперії.

площа Петропавлівська

 

2

вулиця Радянська

Названа на честь встановлення радянської, комуністичної влади.

вулиця Володимира Юревича

 

На честь Володимира Юревича - одного із засновників Гадяцької районної організації Народного Руху України, борця за незалежність України у 20 ст. та декомунізацію у 1989-1991 рр., воїна Української Повстанської Армії, проживав у м. Гадяч по вулиці Вокзальна.

вулиця Зелена

вулиця Зелена

3

провулок Піонерський

На честь Всесоюзної піонерської організації імені В. І. Леніна. Створена комуністами у 1922 р., мала на меті ідеологічне виховання дітей у дусі відданості комуністичній партії та радянській державі.

провулок Віри-Баринової-Кулеби

 

Українська живописиця. Член Національної спілки художників України (1967). Заслужений діяч мистецтв УРСР (1989). Кавалер ордена Княгині Ольги III ступеня (2008)]Народний художник України (2009).Народилася в селі Римарівка Полтавської області

 

провулок Петропавлівський

 

Біленченківський старостинський округ

1

 

вулиця Терешкової

 

Терешкова В.В. – депутат Верховної Ради СРСР VII – XI скликань,  у 1971 – 1990 роках – член ЦК КПРС у 1974-1989 роках депутат і член Президії Верховної Ради СРСР, жінка-космонавт

 

вулиця Леоніда Каденюка

 

Український льотчик-випробувач 1-го класу, космонавт, генерал-майор авіації, перший і єдиний астронавт незалежної України народний депутат України 4-го скликанняНародний Посол України, Герой України, Президент Аерокосмічного товариства України, радник Прем'єр-міністра України та Голови Державного космічного агентства України..

 

вулиця Лісова

 

вулиця Лісова

2

вулиця Чапаєва

Більшовицький військовий діяч, командир дивізії Червоної армії.

 

вулиця Героїв АТО

(варіант-Героя АТО місцевого жителя)

На честь загиблих Героїв Антитерористичної операції  на сході України (АТО) — комплексу військових та спеціальних організаційно-правових заходів українських силових структур, спрямованих на протидію діяльності незаконних російських та проросійських збройних формувань під час російсько-української війни. Рішення про початок операції було прийняте РНБО.

 

вулиця Окладська

вулиця Окладська