Гадяцьким ЦПРПП проведено семінар-практикум для вчителів фізичної культури та курсу «Захист України» закладів загальної середньої освіти

  • 466

 

Фото без опису

Патріотичне виховання підростаючого покоління сьогодні – основа стабільного розвитку країни в майбутньому.

Цей процес тривалий і складний, тому формування патріотичних почуттів завжди було і є важливим у системі загальної середньої освіти. На розв'язання цих завдань спрямовані важливі державні нормативні акти: Закони України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», Концепція національно-патріотичного виховання в системі освіти України, Стратегія національно-патріотичного виховання, у яких наголошується, що успішна самореалізація молодої людини можлива тільки за наявності її особистої системи цінностей, яка має бути адекватною мінливим умовам сьогодення.

Комунальна установа «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради та заклади загальної середньої освіти територіальних громад, територіальна професійна спільнота вчителів фізичної культури і курсу «Захист України» активно долучилися до роботи з реалізації завдань національно-патріотичного виховання. 

Так, 23 вересня 2021 року комунальною установою «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради на базі ОЗО «Сарська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів Гадяцької міської ради» проведено семінар-практикум для вчителів фізичної культури та курсу «Захист України» закладів загальної середньої освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Лютенської, Петрівсько-Роменської та Сергіївської територіальних громад «Організація національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді: практичний аспект».

Теоретичну частину заходу відкрив консультант комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради Лисенко В.В., який ознайомив присутніх з програмою роботи семінару, його головними завданнями та наголосив на важливості національно-патріотичного виховання серед здобувачів освіти територіальних громад, акцентував на пріоритетності цього напряму діяльності та окреслив багатовимірні напрацювання педагогів нашого регіону в напрямі формування свідомих громадян-патріотів сучасної України.

Директор ОЗО «Сарська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів Гадяцької міської ради» Огризько І.В. презентував роботу закладу, зазначив його завдання та окреслив  перспективи розвитку.

Про територіальну Спартакіаду школярів у 2021/2022 навчальному році   розповів Кузьменко Р.В., головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради. Учасники семінару у колі однодумців обговорили положення проведення змагань та територіальних етапів військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), обласної військово-патріотичної гри «Петлюрівський вишкіл».

Окремими блоками пройшло ознайомлення з питанням щодо підвищення професійної компетентності вчителя фізичної культури та курсу «Захист України», адже воно є запорукою підвищення якості освіти. Координатором блоку виступив директор комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників»  Гадяцької міської ради Майборода С.М.

Консультаційний діалог розпочався бліц-опитуванням учасників заходу «Оцінка реалізації потреб учителя фізичної культури та курсу «Захист України» у розвитку й саморозвитку». Самостійно проаналізувавши отримані результати, присутні прийшли до висновку, що необхідні зміни, які приведуть до зростання педагогічної майстерності,  використання інноваційних моделей курсів підвищення кваліфікації.

Під час блоку зворотнього зв’язку було проведено вихідне анкетування учасників з метою виявлення професійних потреб учасників заходу та організації ефективної підтримки та консультування щодо організації національно-патріотичного виховання у закладі освіти.

У практичній частині семінару-практикуму вчителі стали учасниками відкритого фрагменту уроку «Захист України» у 10 класі «Автомат Калашникова. Загальні відомості. Призначення і бойові властивості. Порядок неповного розбирання і складання автомата. Спорядження магазину» та відкритого фрагменту уроку фізичної культури у 10 класі, модуль «Туризм» Спортивно-туристична смуга перешкод. Подолання етапів: підйом; траверс; паралельні мотузки; горизонтальний маятник; вертикальний маятник; навісна переправа. Типи туристичних вузлів. В’язання вузлів. (вчитель фізичної культури та курсу «Захист України» Лисенко І.В.) 

Після демонстрації та презентації можливостей закладу, учасники заходу мали змогу спробувати власні можливості та перевірити свої знання і вміння у розбиранні і складанні автомата, спорядженні магазину, подоланні смуги перешкод.

Завершився територіальний семінар-практикум ознайомчою екскурсією до місця підписання Гадяцького договору (с. Червоний Кут Гадяцької міської територіальної громади).

Консультант комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради Лисенко В.В. завершуючи семінар підвів його підсумки, спільно з учасниками заходу вироблено рекомендації для практичного використання в роботі.

Захід пройшов, як насичена, плідна, творча зустріч учителів фізичної культури та курсу «Захист України». Колектив Гадяцького ЦПРПП та територіальні професійні спільноти педагогів закладів освіти громад впевнені, що українська педагогіка за своїм змістом і спрямуванням має гармонійно поєднувати могутню культуру і духовну «трійцю»: історію, сучасне і майбутнє нашої нації і держави. Вона покликана утверджувати в серцях і душах, реальних справах, діяльності і поведінці кожного школяра культурно-духовні традиції, цінності рідного народу, вищі здобутки світової цивілізації.

Висловлюємо слова вдячності колективу ОЗО «Сарська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів Гадяцької міської ради» за теплу  та затишну атмосферу доброзичливості, взаєморозуміння, щирості.

Проведення таких заходів сприяє обміну досвідом серед педагогів, підвищенню їх фахової майстерності та популяризації педагогічних здобутків. 

Семінар-практикум проведено за програмою підвищення кваліфікації, отримані сертифікати можуть бути зараховані як підвищення кваліфікації вчителів, оскільки вони повністю відповідають вимогам Пункту 13 Порядку підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 800 (зі змінами).

 

Підготували: В.В. Лисенко, С.М.Майборода