Порядок виплати допомоги на поховання у разі смерті пенсіонера

  • 370

За отриманням допомоги на поховання необхідно звертатися до органу Пенсійного фонду України, де померлий пенсіонер перебував на обліку.

Для отримання допомоги на поховання особі, яка звертається по допомогу необхідно, подати документ, що посвідчує особу заявника, заяву про виплату допомоги на поховання, витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера.

У разі смерті пенсіонера допомога на поховання виплачується у розмірі двомісячної пенсії померлого тим особам, які здійснили поховання (ст. 53 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

У випадку коли померла особа одержувала пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», то особам, які здійснили поховання, виплачується допомога у розмірі тримісячної пенсії, але не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Якщо поховання пенсіонера здійснено за рахунок держави, допомога на поховання не виплачується. Допомога на поховання не виплачується, і в разі коли особа перебувала на повному державному утриманні і установа (заклад), в якому пенсіонер помер, здійснила поховання за рахунок бюджетних коштів.

У випадку, якщо померлий пенсіонер не був зареєстрований на підконтрольній території, особа, яка звертається по допомогу на поховання та/або недоотриману пенсію, подає всі необхідні документи, в тому числі у разі необхідності, власну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи до органу, що призначає пенсію, за місцем власної реєстрації/ проживання.

Якщо пенсіонер помер за межами України і реєстрація смерті проведена компетентними органами іноземної держави, законодавством якої не передбачено видачі зазначених довідок, заявник надає свідоцтво про смерть або інший документ, легалізовані відповідно до законодавства.

З 1 квітня 2021 Постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 року № 1279 «Деякі питання організації виплати пенсій та грошової допомоги» змінено Порядок виплати і доставки пенсії та грошової допомоги.

У відповідності до вищезазначеного Порядку з 1 квітня 2021 року виплата допомоги на поховання, суми пенсії недоотримані у зв’язку зі смертю пенсіонера здійснюються виключно через банківські установи, з якими Пенсійним фондом укладено договори на здійснення відповідних операцій (згідно переліку).

Тож при зверненні до органу Пенсійного фонду України для отримання допомоги на поховання або недоотриманої пенсії до документів, що ідентифікують заявника, та документів про смерть в обов’язковому порядку необхідно надавати довідку про реквізити банківського рахунку, відкритого на особу, що звертається за отриманням послуги у банківській установі, вказаній у вищезгаданому переліку.

 

Нагадуємо, що за отриманням юридичних консультацій та роз’яснень, Ви можете звертатися до відділу «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5, контактний номер телефону (05354) 3-25-05