Захист прав на землю: безоплатна правова допомога власникам та орендарям земельних ділянок

  • 460

Чи можу я продати свою землю, якщо вона знаходиться в оренді? Як достроково розірвати договір оренди? Як передати землю у спадщину? Що робити, якщо сусід самовільно захопив мою ділянку? Протягом січня – вересня цього року до системи безоплатної правової допомоги (БПД) надійшло понад 41,4 тис. звернень із земельних питань.

Правова допомога із земельних питань

«Найпоширеніші правові питання у сфері земельних правовідносин, з якими звертаються люди до системи безоплатної правової допомоги – безоплатна передача земельної ділянки, припинення договору оренди, присвоєння кадастрового номера, встановлення меж ділянки, порядок укладення договору купівлі-продажу землі»,  – розповів в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Безоплатну первинну правову допомогу – консультації та роз’яснення – можуть отримати всі громадяни України, іноземці, особи без громадянства, у тому числі біженці чи особи, які потребують додаткового захисту. Зокрема, цього року до системи безоплатної правової допомоги надійшло понад 40,4 тис. звернень щодо отримання консультацій та роз’яснень з питань земельного права.

Безоплатна вторинна правова допомога – захист та представництво у суді – надається людям з низьким доходом, учасникам бойових дій, внутрішньо переміщеним особам, потерпілим від домашнього насильства та іншим категоріям  громадян, що визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу». У їх числі також громадяни України – власники земельних ділянок, які проживають у сільській місцевості. Так, з початку 2021 року безоплатна вторинна правова допомога з земельних питань була надана понад 1 тис. осіб.

Юристи та адвокати, які співпрацюють з системою БПД, практично щодня допомагають у вирішенні різних земельних спорів – від побутових суперечок «за межу» до приватизації ділянок.

«Багато випадків, коли люди звертаються до системи БПД щодо заборгованості з орендної плати за землю – орендарі роками не розраховуються, порушують договори оренди землі. Клієнти отримують правову консультацію – як діяти у цій ситуації. Якщо людина є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, юрист допомагає у складенні позову, направляє його до суду та орендаря. І дуже часто проблема вирішується на цьому етапі. Орендар вже розуміє, що власник землі, який здає свій пай в оренду, знає свої права та може їх захистити. І не чекаючи рішення суду, повністю розраховується з власником землі», – розповідає Олександр Баранов.

Успішний кейс системи БПД

Фермер не сплачує гроші за орендовану ділянку: як отримати свої гроші

Пані Тетяна звернулась до Токмацького бюро правової допомоги з проханням допомогти розірвати договір оренди земельної ділянки та стягнути з орендаря заборгованість з орендної плати.

Жінка розповіла, що уклала договори оренди землі з фермерським господарством, відповідно до яких вона передала в оренду дві земельні ділянки загальною площею 14 га. Орендар не виконував свої зобов’язання, порушував строки оплати –  спочатку виплачував частинами, а згодом взагалі перестав регулярно платити.

«Законодавством України передбачено, що землекористувачі зобов’язані своєчасно сплачувати орендну плату. Усталена судова практика Верховного Суду свідчить, що систематичне порушення договору оренди земельної ділянки щодо несплати орендної плати є вагомою підставою для розірвання такого договору»,  – пояснює фахівчиня Токмацького бюро правової допомоги Ірина Сердюк.

На момент звернення пані Тетяни до бюро фермер накопичив борг з орендної плати за два роки на загальну суму 11 тис. грн. Термін договорів оренди землі завершувався, і орендар всіляко уникав спілкування з жінкою.

Ірина Сердюк допомогла їй скласти та направити фермерському господарству лист-вимогу щодо сплати заборгованості за орендною платою та акт приймання-передачі землі. Акт приймання-передачі орендар підписав, що засвідчило повернення відповідних земельних ділянок пані Тетяні та припинення договірних правовідносин. Проте борг орендар не виплатив та не надав ніяких гарантій щодо виплати грошових коштів в майбутньому.

Центр правової допомоги для захисту інтересів пані Тетяни призначив адвокатку Віту Майсак, яка співпрацює з системою безоплатної правової допомоги. Готуючи позовну заяву, адвокатка додала до суми заборгованості з орендної плати розмір втрати від інфляції та три проценти річних за прострочення невиплаченої орендної плати. Адже нормами Цивільного Кодексу передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір не встановлений договором або законом.

Рішенням Оріхівського районного суду Запорізької області позовну заяву пані Тетяни задоволено в повному обсязі та постановлено стягнути з фермерського господарства на її користь 12 тис. грн.