Сьогодні в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

  • 302

Фото без опису

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту із 2005 року, коли була ухвалено відповідну резолюцію Генеральної Асамблеї ООН. У ній стверджувалося, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Україна приєдналася до цього документа у 2012 році і разом зі всім світом почала відзначати пам’ять про цю сумну подію.

Голокост - цілеспрямована політика нацистів у роки Другої світової війни щодо знищення євреїв на окупованій території Європи, жертвами якої стали близько 6 мільйонів євреїв. Вважається одним із різновидів геноциду.

Символом Голокосту в Україні став розстріл близько ста тисяч людей, більшість із яких були євреями, у Бабиному Яру (місто Київ). Загальна кількість загиблих українських євреїв можна оцінити в 1,8 мільйонів чоловік. У цілому Україна втратила близько 70% довоєнного єврейського населення. Це було складовою частиною трагедії Голокосту.

Близько півтора мільйона євреїв знищено нацистами на теренах України. Це – чверть усіх жертв Голокосту, який є злочином супроти всього людства. 27 січня 1945 року бійці 1-го Українського фронту звільнили в'язнів найбільшої нацистської «фабрики смерті» – концтабору Аушвіц-Біркенау.

 

Схиляємо голови в пам'ять про безневинно закатованих жертв.