Проведено територіальний семінар-практикум для вчителів основ здоров’я «Формування і розвиток здоров’язбережувальної компетентності учнів на уроках основ здоров’я

  • 525

28 січня 2022 року комунальною установою «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради проведено територіальний семінар-практикум для вчителів основ здоров’я закладів загальної середньої освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Петрівсько-Роменської, Лютенської та Сергіївської територіальних громад «Формування і розвиток здоров’язбережувальної компетентності учнів на уроках основ здоров’я», де досвід роботи представили педагоги Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Івана Виговського Гадяцької міської ради. Захід проведено у режимі онлайн. з метою удосконалення професійної майстерності вчителів основ здоров’я з питань сучасної теорії і методики навчання предмету; професійного розвитку і саморозвитку учителя основ здоров’я; розвитку загальних та професійних компетентностей педагога; удосконалення вміння використовувати інформаційно-комунікаційні технології для підвищення ефективності та інтерактивності навчання.

Відкрив семінар консультант комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради Віталій Лисенко, який у своєму виступі наголосив на актуальності даного питання і звернув увагу учасників заходу на необхідність формування мотивації на здоровий спосіб життя здобувачів освіти в умовах інноваційного освітнього середовища. Він зазначив, що здоров’я дітей та підлітків як основи майбутньої нації є важливим елементом суспільства при різних соціально-економічних та політичних станах держави. Здорове молоде покоління забезпечує майбутнє держави, генофонд нації, є науковим та економічним потенціалом.

Роботу Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Івана Виговського Гадяцької міської ради презентувала директор Любов Ковінько. Любов Іванівна розповіла про успіхи та плани закладу та донесла до присутніх можливості здобувачів освіти набувати корисних звичок під час здобування та участі у проєктах, у співпраці з природоохоронними, освітніми та науковими установами громади і області.

Директор комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради Сергій Майборода презентуючи учителям основ здоров’я громад питання «Індивідуальний освітній маршрут (освітня траєкторія) – інновація в системі підвищення кваліфікації» зазначив, що індивідуальний освітній маршрут – це засіб реалізації індивідуальної освітньої програми з урахуванням конкретних умов освітнього процесу у закладі освіти, призначений для самоосвіти конкретного вчителя, спрямований на його саморозвиток. Директор Гадяцького ЦПРПП розповів про типи освітніх траєкторій, представив план-зразок індивідуального освітнього маршруту вчителя та зупинився також на: нормативно-правовій базі професійної діяльності учителя; якостях ідеального педагога; сферах застосування вчителями професійного стандарту; видах освіти дорослих.

Учитель основ здоров’я Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Івана Виговського Віктор Дерев’янко висвітлив питання «Застосування проєктної технології на уроках основ здоров’я та в позаурочний час». У професійній скарбничці педагога уроки основ здоров’я поєднані з трудовим навчанням (технологіями), інформатикою, фізичною культурою, що значно підвищує інтерес та ефективність навчання. Педагог наголосив на актуальності впливу інформаційного простору на фізичний і психічний стан людини.

У практичному модулі голова територіальної професійної спільноти вчителів основ здоров’я, учитель основ здоров’я Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Івана Виговського Гадяцької міської ради Інна Ковалівська представила фрагмент дистанційного уроку-практичної роботи з основ здоров’я у 8 класі «Вправи на розвиток пам’яті та уваги». Інна Іванівна розкрила також особливості формування пізнавальної активності учнів в позаурочний час.

Насичене, цікаве заняття з елементами тренінгу «Внутрішній ресурс: емоційне і професійне відновлення особистості педагога» для учасників заходу провела соціальний педагог Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Івана Виговського Людмила Кравченко.

Педагоги Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Івана Виговського фахово та креативно продемонстрували свою майстерність на семінарі, чим викликали позитивні відгуки присутніх колег.

За підсумками заходу вчителям сформовано кейс з матеріалами семінару та рекомендаціями Гадяцького ЦПРПП для використання в практичній діяльності.

За підсумками заходу вчителі-учасники семінару також отримають сертифікат комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради (3 год.), який може бути визнаний як підвищення кваліфікації педагогічного працівника у 2022 році.

Висловлюємо вдячність колективу Гадяцької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 імені Івана Виговського: директору Ковінько Л.І., заступнику директора з навчально-виховної роботи Кононенко О.Г., соціальному педагогу Кравченко Л.В., вчителям Ковалівській І.І., Дерев’янку В.Б., Вайнагій О.В. за сприяння у підготовці та проведенні даного заходу.

 

Підготував директор Гадяцького ЦПРПП Сергій МАЙБОРОДА