Податки при оформленні договору купівлі-продажу

  • 12892

Майже кожен хоч раз у житті купує або продає квартиру чи будинок. Для більшості людей продаж нерухомості — дуже клопітка операція. І для того, щоб така операція відбулась якомога легше, потрібно знати, як підготуватися до продажу нерухомості та які документи необхідно мати для укладання договору купівлі-продажу. Іноді покупці забувають або не сповна усвідомлюють, що до основного платежу за договором купівлі-продажу та плати за нотаріальні послуги також додадуться податки.

З 1 січня 2022 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», який змінив оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів нерухомого майна.

Якщо укладається договір купівлі-продажу квартири, витрати при цьому будуть складатися з податку при продажу нерухомості, державного мита, збору до Пенсійного фонду та послуг нотаріуса.

Розмір кожного, враховуючи ставки, встановлені нормативно:

  • податок з доходів фізичних осіб – 5%;
  • військовий збір – 1,5%;
  • держмито – 1%;
  • збір до Пенсійного фонду – 1%;

Податок з доходів фізичних осіб, військовий збір сплачує продавець, держмито – за домовленістю між покупцем і продавцем, покупець – збір до Пенсійного фонду.

Не оподатковується дохід від купівлі-продажу, якщо протягом року особа здійснює лише одну угоду з об’єктом нерухомості, яким володіє понад три роки. А при продажу однієї квартири, яка була у власності продавця менше 3 років,  доведеться вже сплатити податок на прибуток (5% податок з доходів фізичних осіб та 1,5% військового збору).

Якщо особа отримала об’єкт нерухомості у спадок, то умова щодо перебування майна у власності понад три роки в такому випадку не застосовується, тобто можна продавати одразу: податок при продажу нерухомості не сплачується.

Нагадуємо, що за отриманням юридичних консультацій та роз’яснень, Ви можете звертатися до Гадяцького бюро правової допомоги за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5, контактний номер телефону (05354) 3-25-05 та за телефоном гарячої лінії системи БПД 0800-213-103.