Управління Держпраці у Полтавській області інформує: "Дії роботодавця під час воєнного стану!"

  • 560

Фото без опису

1. Якщо працівники не можуть доїхати до роботи, але можуть виконувати свою роботу дистанційно, — видайте наказ про дистанційну роботу. Щоб дозволити працівникам працювати дистанційно, достатньо наказу (ч. 11 ст. 60-2 КЗпП).Ознайомте працівників з наказом засобами електронного зв’язку. В наказі бажано вказати контактні номери телефонів відділу кадрів та керівників у разі виникнення екстреної ситуації.

2. Для працівників, які не можуть працювати дистанційно, оголосіть простій.

Простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ч. 1 ст. 34 КЗпП).Оплатіть простій в розмірі не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу) (ч. 1 ст. 113 КЗпП).

3. Працівник не може працювати дистанційно, але не хоче втрачати частину заробітку, — запропонуйте оформити відпустки:

щорічну;

соціальну.

4. Інший варіант — домовитися з працівниками та надайти відпустки без збереження зарплати. Наразі термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати за згодою сторін не обмежується 15 календарними днями.

5. Якщо працівників призвали на військову службу або вони уклали контракт, то видайте наказ про увільнення працівника від роботи зі збереженням середнього заробітку, місця роботи та посади після того, як отримаєте документи, що підтверджують призов (вступ) на службу (ст. 119 КЗпП).