До уваги громадян!

  • 405

Фото без опису

На жаль українці на практиці відчули, як працює повітряна тривога, а ще через три тижні війни навіть перестали на неї реагувати.

У Гадячі залишилося 3 сирени. Цю систему не оновлювали більше 50 років і тому не в усіх куточках міста її чутно. Для тих, хто не чує або погано чує сигнал сирени рекомендуємо встановити на телефон мобільний додаток «Повітряна тривога» від Мінцифри та компанії Ajax Systems. Для того щоб отримувати сповіщення, необхідно встановити застосунок через Google Play Market або AppStore.

ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ВКЛЮЧЕННЯ СИГНАЛУ СИРЕНИ

Оперативний черговий цивільного захисту області здійснює чергування в цілодобовому режимі. Він отримує відповідний сигнал від чергового з Києва, який оперативно відслідковує цю ситуацію і сигнал може подаватися як на всю територію області, так і на окремі частини області. Отже, оперативний черговий отримує цей сигнал і запускає систему оповіщення. Після цього задіює канали місцевого мовлення і подає інформацію про те, що трапилося. Отже, якщо ви почули сигнал, потрібно шукати укриття. Це підвали власного будинку, або хоча б внутрішні приміщення будинку. Перебувати там потрібно до сигналу про закінчення повітряної тривоги. Після закінчення сигналу сирени вже не вмикаються, це буде інформаційне повідомлення в ЗМІ.

ЧОМУ СИРЕНИ ЗВУЧАТЬ ТАК ЧАСТО?

На одному з брифінгів радник Офісу президента Олексій Арестович пояснював, що повітряна тривога не завжди означає те, що ракети чи літаки летять саме у вашу область чи місто. Її оголошують просто за фактом зльоту, адже зрозумілий лише загальний напрямок ракети, а точне місце, куди вона може влучити, визначити важко.

ЯК ЗВУЧИТЬ ПОПЕРЕДЖУВАЛЬНА СИРЕНА. Це один довгий гудок, постійний та рівномірний, тривалістю до 7 секунд. У такому разі треба ввімкнути офіційні радіо- чи телеканали та слухати інструкції.

ЯК ЗВУЧИТЬ СИГНАЛ ЗАГАЛЬНОЇ ТРИВОГИ. Це звук, який наростає та знижується, триває одну хвилину та повторюється не менше трьох разів із 30-секундною паузою. Тоді треба йти в укриття.

Ще раз нагадаємо, сьогодні немає «навчальних» чи «пробних» сповіщень сирен. Усі вони справжні, і після того, як лунають, необхідно терміново пройти в укриття. Якщо немає можливості це зробити оперативно, треба залишатися вдома подалі від вікон, найкраще – у ванній кімнаті або в іншому приміщенні без вікон.

Поки немає відбою повітряної тривоги, потрібно обов’язково перебувати в укритті. ЦЕ ЗБЕРЕЖЕ ВАШЕ ЖИТТЯ