Якщо Ви постраждали від будь-якого виду воєнного насильства, куди звертатися?

  • 267

Фото без опису

Торгівля людьми та сексуальне насильство стосовно населення в умовах війни – куди звернутися по допомогу?

Від початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну дедалі більше людей страждають від торгівлі людьми та сексуального насильства з боку представників держави-агресора.

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми» особи, які незаконно утримувалися або перебували у полоні, таким чином могли бути використані у збройному конфлікті, мають право на встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

Необхідно пам’ятати, що метою торгівлі людьми завжди є експлуатація людини в будь-який спосіб.

Також під час війни окупантами відносно мирних жителів широко застосовуються різні форми сексуального насильства, кожна з яких є воєнним злочином:

зґвалтування або його погрози;

каліцтво статевих органів;

примусове оголення;

сексуальне рабство;

примус до споглядання сексуальної наруги тощо.

        На тимчасово окупованих територіях чи на територіях, де ведуться активні бойові дії, майже неможливо одразу отримати медичну, психологічну та правову допомогу.

Якщо Ви постраждали від будь-якого виду сексуального насильства, торгівлі людьми або стали очевидцем цих воєнних злочинів – повідомте про злочин та зверніться по допомогу!

15-47 – Гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей;

0-800-505-501 та 527 – Національна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, у тому числі щодо безпечного виїзду за кордон;

102 – Національна поліція;

103 – екстрена медична допомога;

0 800 507 001 – Генеральна прокуратура України.

З метою отримання соціально-психологічних послуг на території Гадяцької міської територіальної громади Ви можете звернутися:

 (05354) 3 21 28 -  відділ соціального захисту населення Гадяцької міської ради;

 (05354) 2 07 03– територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальної допомоги без забезпечення проживання для осіб похилого віку та інвалідів);

(05354) 2 27 56– Гадяцький міський центр соціальних служб;

066 435 59 50 – служба у справах дітей Гадяцької міської ради.

 

Головний спеціаліст                   Любов ЛУКАШ