РОБОТИ З ВІДНОВЛЕННЯ ДОРІГ

  • 1529

Фото без опису

Всі ми хочемо мати гарно асфальтовані дороги, але кожен розуміє, що в жодній громаді коштів на проведення капітального ремонту всіх доріг в одночассі не знайдеться. Тим паче, в нинішніх реаліях, коли через військову агресію росії всі масштабні проекти в нашій країні призупинені.

На час дії воєнного стану органи місцевого самоврядування не можуть  здійснювати касові видатки за будь-які види робіт, у тому числі ремонт доріг. Першочерговому фінансуванню підлягають лише соціально захищені статті та виплати. Тобто, наявні ресурси органів місцевого самоврядування першочергово спрямовуються на виконання завдань щодо захисту держави, безперебійного фінансування бюджетної сфери та життєво необхідних потреб жителів територіальної громади, на реалізацію заходів територіальної оборони та захисту населення.

Фото без описуЗважаючи на те, що на даний момент проводити капітальні ремонти коштом місцевих бюджетів урядовими постановами заборонено, а ями на дорогах чекати не будуть, Гадяцькою міською радою застосовується єдино можливий наразі спосіб їх ліквідації – проведення поточного ремонту для асфальтованих доріг. Звісно, це далеко не ідеальний шлях вирішення проблеми, але на даний момент іншого виходу немає. Це єдиний спосіб, як цього року утримати дороги в проїзному стані. Щойно ситуація зміниться, будемо й далі добиватись капітального ремонту – так, як свого часу було проведено на вулицях Шевченка, Гетьманській, Лохвицькій, Полтавській, Драгоманова.

Фото без описуЗагалом на цей рік було чимало планів із покращення дорожньої інфраструктури на суму близько 30 мільйонів гривень. Було виготовлено проєктно-кошторисну документацію на 18,4 мільйони гривень, щоб капітально відремонтувати дорожнє покриття на вулиці Полтавській. Планувалось створити нове покриття, зробити відбійники, водовідведення, тротуари, поновити розмітку, поставити нові знаки. Крім того, планувалось проведення ремонтів і на вулицях Героїв Майдану – виготовленопроєкт на 4,1 млн. грн, Миру, Андрієвського та Ентузіастів (по 570 тис. грн..), Молодіжна (560 тис. грн). Але війна внесла корективи... У зв’язку з повномасштабною агресією росії проти України, Постановою  КМУ від 03 травня 2022 року №520 «Про внесення змін до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану»,  було дозволено проводити лише експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах відповідно до переліків, затверджених обласними військовими адміністраціями на період дії воєнного стану.

За укладеною раніше угодою з ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» ремонт доріг мав відбутися на умовах співфінансування у співвідношенні 50/50. Наразі Гадяцька територіальна громада свої зобов’язання виконала на 100%. З місцевого бюджету профінансовано 2,0 млн. гривень. Сподіваємося, що вже найближчим часом така ж сума надійде й від Агентства місцевих доріг і отримаємо змогу продовжити ремонти  за цими напрямками.

А доти робимо все можливе, аби місто було проїзним. Зокрема, виділено кошти на експлуатаційне утримання доріг на найбільш аварійних ділянках з інтенсивним рухом автотранспорту. Передбачається ліквідація найбільших ям та ремонт проблемних ділянок на вулицях Конституції України, Полтавська, Гадяцького Договору, Михайлівська, Вокзальна, Гагаріна, Корзуна, Першотравнева, Героїв Майдану, Захисників України, Дружби, Будька, Лесі Українки, площа Соборна.

Решту доріг обов’язково відновимо після нашої перемоги! Віримо в ЗСУ! Все буде Україна!