18 жовтня - Європейський день боротьби з торгівлею людьми

  • 199

Фото без опису

В контексті повномасштабної війни, проблема торгівлі людьми набула особливої актуальності та стала одним із найтяжчих наслідків для українського суспільства, адже мільйони людей, які були змушені евакуюватися на інші території, за кордоном, а особливо під примусом на територію країни агресора, стали потенційними жертвами.

       Безумовно, категоріями найбільш уразливими в таких ситуаціях є діти без супроводу або діти, розлученні із сім'єю; жінки, зокрема які мають інвалідність; особи похилого віку; особи, які вже колись раніше потрапляли у ситуацію торгівлі людьми. Тому лише комплексний системний підхід, координація дій на всіх рівнях та швидке реагування на потенційну загрозу чи фактичну ситуацію може створити ефективну протидію злочинам, а отже забезпечити соціальний захист населення.

Незмінним залишається той факт, що торгівля людьми є сучасною формою рабства та грубо порушує права людини. Жертвою торгівлі людьми може стати будь-хто, будь-яка людина, незалежно від статі, віку, соціального статусу, рівня освіти тощо. Тому лише самобезпека та обізнаність особи, а також взаємодія всіх ланок державної влади, місцевого самоврядування та громадського суспільства здатна вберегти від торгівлі людьми громадян України.

Міністерство соціальної політики України, як національний координатор у сфері протидії торгівлі людьми звертає увагу на перші кроки, які можуть врятувати життя людини у випадку потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.

        Свобода людини є однією з головних цінностей сучасного цивілізованого суспільства, а забезпечення недоторканності свободи особи – однією з головних функцій держави.

       Якщо:

   Вас силою примушували працювати;

   Вам не виплатили обіцяної заробітної плати;

   у Вас відібрали паспорт чи інші документи;

   Вас насильно утримували, контролювали;

   Вам погрожували, шантажували;

   Вас змушували до жебрацтва;

   Вас втягнули у проституцію, порнобізнес;

   Ви стикнулись з обманом, насильством

 

   ВИ СТАЛИ ЖЕРТВОЮ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ.

В такому випадку необхідно звернутися за місцем перебування до місцевої держадміністрації та правоохоронних органів або зателефонувати на цілодобову „гарячу лінію” за телефонним номером 15-47.

Національна соціальна сервісна служба України опікується питанням запобігання та протидії торгівлі людьми: приймає рішення про встановлення / відмову у встановленні, продовження / відмову у продовженні, позбавлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми; проводить аналіз діяльності суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми; координує та контролює діяльність закладів, що надають допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми, в тому числі направляє до закладу осіб, які постраждали від торгівлі людьми за кордоном та повертаються в Україну, в разі необхідності надання їм тимчасового притулку; проводить заходи, спрямовані на усунення передумов торгівлі людьми.

Фото без опису