Пам'ятка щодо дотримання товарного сусідства при зберіганні та реалізації харчових продуктів

  • 500

Фото без опису

Товарне сусідство – це перелік особливих умов, рекомендацій та правил, що стосуються розміщення поряд одна з одною різних категорій товарів з урахуванням їх фізичних властивостей, взаємного впливу, а також рекомендованих температурних умов зберігання.

З метою забезпечення економії електроенергії суб’єктам господарювання, що провадять діяльність з обігу, зберігання та реалізації харчових продуктів, зокрема – закладам роздрібноїторгівлі продовольчими товарами (продуктові магазини, мережі супермаркетів) рекомендується дотримуватись наступних вимог щодо зберігання різних видів харчових продуктів (товарного сусідства).

Необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:

  • продукти, які потребують та не потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання;
  • продукти, які передають вологу, та які можуть її поглинати;
  • продукти, які мають специфічні та сильні запахи, та які можуть їх поглинати;
  • продукти, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром;
  • продукти герметично запаковані та відкриті.

Приклади:

  • окремі молочні продукти (морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред) потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання, тоді як рослинна олія – не потребує;
  • продукція з сильним запахом (риба охолоджена / морожена, готова рибна продукція – риба копчена, пряна, солена, морепродукти) не може поєднуватися з іншими, які можуть вбирати запахи, особливо без герметичної упаковки, наприклад, хліб або сири;
  • яйця не можуть розташовуватися поруч із відкритою продукцією, без упаковки;
  • сире м’ясо та м'ясопродукти повинні розміщуватись окремо, без сусідів. Також не можна розташовувати по сусідству з ковбасними, кулінарними виробами та іншими ваговими нефасованими харчовими продуктами;
  • кондитерська продукція (торти, кремові тістечка, рулети) також зберігаються відокремлено та за умов дотримання відповідних температурних режимів.

 

За умов короткочасного вимушеного зберігання та при дотриманні визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на маркуванні, допускається сумісне зберігання наступних видів (категорій) харчових продуктів:

  • фасовані (герметично упаковані) молочна продукція, сири, ковбасні та копчені вироби;
  • фасовані (герметично упаковані) м’ясо, м’ясна продукція, субпродукти морожені, напівфабрикати морожені (пельмені, вареники, млинці, котлети, нагетси, овочі фаршировані і т.п.);
  • фасовані (герметично упаковані) морожені овочі та фрукти, морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред.

Алкогольні напої (пиво, вино, міцні алкогольні напої – коньяк, горілка, віскі і т.п.) та безалкогольні напої (сік, вода та напої газовані і т.п.)дозволяється зберігати та реалізовувати без холодильного обладнання лише за умов суворого дотримання визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на етикетках.

Також суб’єктам господарювання рекомендується мати в розпорядженні додаткове автономне джерело безперебійного електичного струму (генератор, сонячна / акумуляторна батарея тощо) на випадок непередбаченого відключення електроенергії, з метою недопущення псування харчових продуктів.