Сьогодні свято любителів вишивання – Міжнародний день вишивальниць

  • 129

Хтось пише вірші, хтось вивчає своє минуле на високому науковому рівні, а хтось малює історію голкою на полотні. Все це чудово вдається поєднувати старшому науковому співробітнику Гадяцького історико-краєзнавчого музею Марії Рахмун.

Нещодавно жінка взялася вишивати портрети видатних постатей, чиї імена пов’язані з гадяцьким краєм. У планах - створити галерею портретів знаменитих земляків, зокрема – плеяду: Леся Українка – Михайло Драгоманов – Олена Пчілка – Панас Мирний. Робота над зображенням перших двох особистостей уже закінчена, інші – саме виконує. Після завершення портрети стануть частиною музейних експонатів.

Дружити із голкою та ниткою Марія почала ще в школі. Саме там, під час уроків трудового навчання, отримала основні навички та ази вишивання. Свою першу роботу – пасхальний рушник – виконала в сьомому класі. Далі було безліч серветок, ну і звісно ж, рушник на власне весілля…

І ось шкільне захоплення знову дало про себе знати. Довгими зимовими вечорами руки потягнулися до улюбленого заняття. Тоді й з’явилась ідея зобразити на полотні відомих земляків та поповнити цими портретами музейні кімнати.

Роботи виконує за схемами викладача Гадяцького фахового коледжу культури і мистецтв імені І.П.Котляревського, Заслуженого майстра народної творчості України Григорія Кисіля. Створення одного портрету займає близько двох місяців, говорить Марія. Вишиває як удома, так і на роботі, в перервах між насиченими робочими буднями.