Вирощують кристали та переймаються станом довкілля

  • 81

Фото без опису17 січня в усьому світі відзначають День дитячих винаходів. Ця дата невипадкова, вона обрана на честь Дня народження американського державного діяча Бенджаміна Франкліна. Свій перший винахід – пару ласт для плавання, які надягалися на руки, майбутній політик змайстрував, щойно йому виповнилося 12 років.

Саме завдяки юним винахідникам, нам добре відомо, що таке водні лижі, хутряні навушники, плавальні ласти і багато інших речей.

Втім, українські школярі теж не пасуть задніх! Нинішньому поколінню добре вдається  вигадувати різні цікавинки, дивуючи дорослих.

Щоб дізнатися чим же захоплюються сучасні діти та які досліди проводять, ми завітали до Гадяцького ліцею №3 імені Івана Виговського.

Учениці 5-х класів Катерина Гузій, Аліса Вертелецька та Катерина Черкашина цікавляться природничими науками. Наполегливо, терпляче та точно виконуючи інструкції вчителя біології та основ здоров’я Людмили Кравченко, вони проводять досліди з вирощування кристалів. Створюють їх із цукру, солі, лимонної кислоти, додають барвники для кольору. Виходять наче справжні прикраси! А їхня однолітка Дарія Касян цікаво формує композиції з сукулентів. Квіти – то її захоплення, зізнається.

А ще сучасні діти не на жарт замислюються над екологією. Зокрема, досліджують чистоту снігу та визначають рівень шуму. Навіть план зі створення шумозахисних насаджень уздовж вулиць нашого міста розробили. Спробувати втілити його в життя планують після закінчення війни.

Більше того, щоб поліпшити навколишнє середовище, а разом з тим і розвивати напрямок зеленого туризму на території Гадяцької громади, молодь пропонує озеленювати дахи. Як-от, для прикладу, в країнах Європи та Америки, де останніми роками масово з’являються зелені дахи. «Місто обов’язково має бути комфортним. А озеленення позитивно вплине на якість повітря», – зазначила учениця 10 класу Анастасія Громак.

До речі, тема довкілля – не єдина, чим цікавиться Настя. Мріючи бути ветеринаром, школярка створила в Інтернеті власний міні-магазин ласощів для собак, які сама ж і випікає. А ще – шиє одяг для домашніх улюбленців та постійно цікавиться питаннями правильного догляду й поводження з чотирилапими. Ці знання їй знадобляться під час майбутнього навчання на кінолога.

З такою цілеспрямованістю та базовим розумінням сучасна молодь має всі шанси стати наступним Ейнштейном чи Ньютоном.