27 січня світ вшановує пам’ять жертв голокосту – однієї з найжорстокіших сторінок історії ХХ сторіччя

  • 121

27 СІЧНЯ СВІТ ВШАНОВУЄ ПАМ'ЯТЬ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ — ОДНІЄЇ З НАЙЖОРСТОКІШИХ СТОРІНОК ІСТОРІЇ XX СТОРІЧЧЯ

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту був проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, в пам'ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни. Саме 27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в'язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенцима.

У День скорботи та пам'яті українці разом зі світовою спільнотою згадують мільйони жертв фашизму — невинно розстріляних, страчених у газових камерах, виснажених голодом та примусовою працею. По усьому світу проходять пам'ятні заходи та траурні церемонії. Щороку 27 січня меморіальні церемонії у пам'ять про жертви Голокосту відбуваються в Освенцимі та в Організації Об'єднаних Націй.

Голокост був задуманий та спланований нацистсько-німецьким режимом на чолі з Адольфом Гітлером. Вони стверджували, що німецькі євреї зрадили Німеччину під час Першої світової війни та несуть відповідальність за її поразку. Нацистська ідеологія також була заснована на расистській ідеології, метою якої було усунення євреїв і інших небажаних груп з німецького суспільства. Під час Голокосту нацисти планомірно знищували мільйони людей по всьому світі. У 1933-1945 роках систематичним переслідуванням піддалися 60 відсотків єврейського населення Європи. За офіційними даними, протягом Голокосту загинули до 6 мільйонів євреїв, з них від 2,2 до 2,5 мільйонів на території колишнього Радянського Союзу, близько 1,5 мільйони на території України. Одразу після окупації України нацисти розгорнули широку мережу гетто (найбільшим було Львівське), а згодом почали масово розстрілювати єврейське населення. Знищення євреїв України було систематичними й повсюдними. Місцями найбільших масових страт євреїв в Україні стали: Бабин Яр (Київ) — понад 100 000 жертв, Богданівка Одеської області — понад 40 000, Дрогобицький Яр (Харків) близько 20 000, Кам'янець-Подільський — 23 600, Дальник Одеської області — близько 18 000, урочище Сосонки біля Рівного — понад 17 000 жертв.

Голокост — один із найбільших злочинів в історії людства, завжди буде для всіх застереженням про небезпеки, в основі яких — ненависть, фанатизм, расизм та упередженість. На жаль, російську федерацію, яка розв'язала війну в Україні, історія нічому не навчила. Сьогодні кривавий режим диктатора путіна намагається знищити не тільки нашу державу, а й українську націю — нашу мову, віру, історію наше майбутнє.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту — нагадування всім тиранам і агресорам сьогоднішнього світу про небезпечність і наслідки їхніх дій, у тому числі персонально для них. Також цей день — ще одна нагода для міжнародної спільноти переосмислити поняття колективної безпеки в сучасному глобалізованому світі, бо якщо в будь-якій його частині розпочинаються агресія й терор, то загроза насправді існує для всіх. Світ повинен засвідчити та продемонструвати прагнення до боротьби з антисемітизмом, расизмом та всіма іншими формами нетерпимості, які можуть призвести до цілеспрямованого насилля стосовно окремої групи людей.

Трагедія Голокосту — урок для всього людства, який потрібно пам'ятати та ніколи не допустити знову. Вічна пам'ять безневинним жертвам Голокосту.

 

До цієї скорботної дати працівники КЗ «Гадяцька публічна бібліотека ім. Лесі Українки» підготували виставку-нагадування «Попередження минулого: історія Голокосту».