І знову про відповідальність власників домашніх тварин

  • 201

Фото без опису

Останнім часом до виконавчого комітету Гадяцької міської ради надходять скарги від місцевих жителів про те, що вулицями міста бігають собаки різних порід та розмірів із ошийниками, які або втекли від господарів, або яких господарі відпустили на самостійний вигул, та про випадки їх масового скупчення у зграї.

Нагадуємо, що відповідно до чинних Правил утримання домашніх та інших тварин у м. Гадяч, на території міста забороняється відпускати собак без супроводу людини (проводити самовигул).

Що ж таке самовигул? Це такий спосіб утримання тварини, при якому собака регулярно проводить час на вулиці без нагляду господаря. Тварина при цьому домашня, але бездоглядна.

Господарі, які допускають самостійний вигул, пояснюють свою позицію тим, що, нібито, прагнуть зробити краще тварині: забезпечити йому повноцінне здорове життя, відчуття свободи. Але це тільки виправдання. Господар тварини намагається полегшити своє власне життя, переслідуючи уявні благі наміри про збільшення часу вигулу, залишаючи тварину сам на сам, чим найчастіше прирікають свого улюбленця на вірну загибель.

Пам’ятайте, ваші тварини можуть стати причиною нещасних випадків, конфліктів і невдоволення людей.

Шум, «собачі весілля», неприбрані екскременти на узбіччях доріг,  доріжках, тротуарах – причини сварок із сусідами та перехожими. Не кажучи вже про те, якщо ваша тварина заподіє шкоду людині (вкусить, зіпсує майно тощо) відповідальність за її дії буде нести господар.

Якщо ваш вихованець рветься на вулицю на «собачі весілля» – стерилізуйте його або посильте нагляд за твариною!

Пам’ятайте, у населеному пункті домашніх тварин можна тримати у вільному вигулі на ізольованій, добре огородженій території (в ізольованому приміщенні), на прив’язі або без неї. Якщо з території є доступ на вулицю, тварин потрібно тримати в вольєрі або на прив’язі.

Враховуючи вищевикладене, виконавчий комітет Гадяцької міської ради просить усіх громадян дотримуватись Правил утримання домашніх та інших тварин у м. Гадяч, Типових правил благоустрою території населеного пункту та у жодному разі не випускати домашніх тварин (собак) самостійно гуляти по населеному пункту!

Звертаємо увагу, що за порушення норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил дотримання тиші в населених пунктах і громадських місцях, винні особи, згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст.ст. 152, 154, 182,), несуть адміністративну та цивільно-правову відповідальність.

Зробимо наше місто та населені пункти громади безпечними та комфортним для проживання РАЗОМ!