Небесна Сотня – перші герої російсько-української війни

  • 61

Фото без опису20 лютого в Україні на державному рівні вшановують День пам’яті Героїв Небесної Сотні.
У цей день згадують про подвиг учасників Революції гідності 2013–2014 років та вшановують пам’ять загиблих під час протестів. 

Пам'ятний день встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні.

Саме  20 лютого 2014 року під час громадського протесту, який тривав 94 дні – з 21 листопада 2013 року по 24 лютого 2014 року, – в середмісті Києва загинуло найбільше людей. За офіційними даними, під час тодішніх лютневих подій на Майдані Незалежності було вбито та закатовано 107 справжніх Героїв сучасної України. Люди різної національності, віку, освіти з усіх регіонів України та з-за кордону, успішні підприємці й незаможні пенсіонери, науковці, митці, студенти… Наймолодшому із загиблих було лише 17 років, а найстаршому учаснику Революції гідності  – 82 роки.

Вони пожертвували найдорожчим – своїм життям, щоб змінити хід новітньої історії України та дати їй шанс на світле майбутнє. Навіки стали Героями  Небесної сотні, символами незламності та джерелом сили для українських воїнів, які й нині боронять Україну в російсько-українській війні.