Гадяцька вишиванка як частина нематеріальної культурної спадщини України

  • 679

Фото без опису

Гадяцька жіноча вишита сорочка є втіленням найкращих традицій української вишивки. Її унікальність у тому, що на вишивці жодного хрестика – тільки вирізування, лиштва, низка або тамбурний шов. А синій колір нитки та високий рівень виконання є характерними рисами вишиванки нашого краю та багато років є візитівкою гадячан по всій Україні.

У 2020 році Гадяцьку вишиванку було внесено до Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Для подальшої її популяризації, працівники комунального закладу «Гадяцька публічна бібліотека імені Лесі Українки» запропонували внести синю вишиванку Гадяччини до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Розуміючи важливість збереження об’єкту нематеріальної культурної спадщини, члени виконавчого комітету Гадяцької міської ради під час вчорашнього засідання виконкому погодили внесення елементу «Гадяцька жіноча вишита сорочка» до Національного переліку елементів національної культурної спадщини України з подальшим просуванням до Міжнародних списків.

За словами начальника культури і туризму Гадяцької міської ради Лариси Труш, такий статус дасть можливість нашій громаді брати участь у міжнародних проєктах та грандах, а також розширити внутрішній туризм.

 

Довідково:

Гадяцька вишивка є унікальною за своєю колористикою, орнаментикою та технікою вишивання, здавна поширеними в селах нашого краю.

На відміну від інших вишивок, гадяцька була виконана синіми нитками, через це вирізнялась з-поміж інших. Ці нитки разом продавались на базарах Гадяча євреями, які через свої торгові зв’язки імпортували їх з Індії. Колір «індиго» був недоступний через фарбування натуральними барвниками, фарбник був достатньо коштовний, адже не вирощувався в Україні. А отримати такий колір за допомогою європейських фарбників було неможливо.

Сині сорочки унікальні, особливі, високоенергетичні, є своєрідною візитівкою Гадяцького краю. Вони особливим чином поєднують у собі рослинні та геометричні орнаменти, створюючи неповторні мотиви, характерні виключно для нашого регіону. В одній сорочці може поєднуватись до десяти технік.