І знову про торгівлю рослинами, які занесені до Червоної книги України

  • 148

Фото без опису

Незабаром весна... Першими, хто відчуває ще не зовсім теплі, але вже приємні промінчики весняного сонечка – ніжні й тендітні первоцвіти. Наче маленькі вогники, вони яскравими кольорами сповіщають про поступове пробудження природи.

Однак із цим дивом приходить і біда: до весняних свят відбувається бездумне, стихійне та масове знищення дикорослих лікарських, ендемічних, декоративних, а також рідкісних і зникаючих видів рослин з числа занесених до Червоної книги України та тих, що підлягають особливій охороні на території нашої області.

Реалізація червонокнижних видів рослин: підсніжників, горицвіту весняного, сон-трави, пролісків, конвалії звичайної тощо, відбувається на ринках та поза їх межами. І це при тому, що естетичний вид однієї такої зірваної рослини – нетривалий…

Хочемо нагадати, що чинним законодавством України, зокрема Законами «Про Червону книгу України», «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього середовища України» та правилами торгівлі, суворо заборонено збір, продаж і купівлю рідкісних дикорослих рослин.

За порушення статті 88-1 (порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу), статті 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), статей 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачена адміністративна відповідальність з накладенням штрафу.

А затверджені у 2012 році зміни до Закону України «Про Червону книгу України» забороняють реалізовувати не тільки первоцвіти, зібрані в природі, а й вирощені у штучних умовах без відповідної ліцензії. То ж, коли хтось із громадян придбає букетик, наприклад, підсніжників, заплативши за нього певну суму, то він, спільно із продавцем, стане порушником закону.

Пам’ятайте, купуючи первоцвіти, занесені до Червоної книги України або ті, що підлягають особливій охороні на території нашої області, ви підтримуєте варварський браконьєрський бізнес, формуючи попит! А, як відомо, немає попиту — немає пропозиції.

Завдання суспільства — зберегти різноманіття живої природи і, таким чином, залишити у спадок нашим нащадкам різноманіття екосистеми.