Як обміняти посвідчення водія за кордоном

  • 172

Фото без опису

Зважаючи на те, що багато українців були змушені покинути домівки або взагалі виїхати за кордон, дуже важливою є можливість скористатися державними послугами онлайн або в інших країнах. Однією з найпопулярніших послуг сервісного центру МВС залишається обмін посвідчення водія. Тож зараз активно ведеться робота над впровадженням такої можливості в інших країнах.

Як розповів начальник сервісного центру МВС у Гадячі Анатолій Танчик, українське посвідчення водія вже можна обміняти в чотирьох містах Польщі: Кракові, Гданську, Вроцлаві та Варшаві. Крім того, до польського законодавства внесли зміни, згідно з якими посвідчення водія, видане в Україні, вважається дійсним на території Польщі до 31 грудня 2023 року, навіть якщо термін дії документа закінчився. Це стосується всіх громадян України, які легально перебувають в Польщі, зокрема й тих, хто приїхав до 24 лютого 2022 року.

За словами Анатолія Танчика, вже наступного тижня обміняти українське посвідчення водія можна буде в Словаччині та Чехії.

Також незабаром ця послуга з’явиться в Стамбулі, Берліні, Валенсії та Мадриді. А вже зараз громадяни України, які переїхали до Туреччини на тимчасове або постійне проживання, можуть обміняти українське посвідчення водія на турецьке без складання іспитів. Так само й громадяни Туреччини можуть в Україні без іспитів обміняти своє посвідчення водія на українське.

Такі ж угоди про взаємне визнання та обмін національних посвідчень водія Україна уклала з Італією, Іспанією та Об’єднаними Арабськими Еміратами.

Щоб обміняти посвідчення водія за такою процедурою, особі потрібно звернутися з документами до уповноваженого органу видачі посвідчень водія, зачекати розгляду запиту до України через посольство чи консульство й отримати документ країни, в якій вона перебуває.