Гадяцьким ЦПРПП проведено територіальний семінар-практикум для вчителів біології та екології

  • 328

Фото без опису

01 березня 2023 року комунальною установою «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради у online-режимі проведено семінар-практикум для вчителів біології та екології закладів загальної середньої освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Лютенської, Петрівсько-Роменської, Сергіївської територіальних громад «Формування екологічної компетентності учнів в умовах особистісно зорієнтованого навчання під час вивчення біології, екології та у позаурочний час».

Зустріч відбулася у форматі Skype-конференції. У заході взяли участь 28 педагогічних працівників.

Відкриваючи семінар консультант Гадяцького ЦПРПП Софія Ємець ознайомила присутніх із його тематикою та завданнями. 

Метою проведення  стало підвищення фахового рівня учасників семінару з питань розвитку професійної компетентності, формування у них умінь та навичок використання сучасних інтернет-технологій у процесі викладання біології та екології, ознайомлення учасників заходу з методичними прийомами, які можна застосовувати під час онлайн/офлайн навчання і зробити урок цікавим та якісним.

Директор Гадяцького ЦПРПП Сергій Майборода у своєму виступі зазначив, що траєкторія професійного розвитку педагогічного працівника – це персональний шлях реалізації професійного потенціалу педагогічного працівника, що ґрунтується на його вільному виборі закладу освіти, установи, організації, іншого суб’єкта освітньої діяльності, видів, форм, темпу здобуття освіти та освітньої програми в межах здобуття освіти дорослих. Обговорено  основні принципи побудови індивідуального маршруту педагога.

Учасники заходу особливу увагу зосередили на практичному аспекті екологічного виховання. Педагогічні працівники поділилися власним досвідом та думками з організації роботи з обдарованими учнями, ініціювали дискусію щодо залучення школярів до наукової та винахідницької діяльності, обговорили можливості використання сучасних інформаційних технологій для проведення досліджень у позаурочний час.

Надія Гайдук, вчитель біології Сватківського опорного ліцею Краснолуцької сільської ради ознайомила учасників семінару з новітніми методами «Кроссенс», «Сторітеллінг», «Карта знань» для формування в учнів предметної компетентності на уроках біології,  з освітніми платформами «На урок», «Всеосвіта». Розповіла про використання на уроках біології онлайн-дошки Jamboard та інтернет – сервісу мультимедійних дидактичних вправ LearningApps.

Тетяна Чорнобривець, вчитель біології опорного закладу «Лютенський ліцей імені М.В.Величая» Лютенської сільської ради в своєму виступі розповіла про формування життєвої компетентності здобувачів  освіти із основ екологічних знань шляхом впровадження інноваційних технологій. Зауважила, що застосування  ІКТ надає урокам специфічної новизни, підвищує інтерес учнів до вивчення біології.

Вчитель біології Гадяцького ліцею № 1 імені Олени Пчілки Гадяцької міської ради Олена Рвач у своєму виступі «Про формування екологічної культури учнів на уроках біології та у позаурочний час» закликала присутніх усвідомлювати важливість навчання школярів правилам поведінки в природі. І чим раніше починається робота з екологічного виховання учнів, тим більшим буде її педагогічна результативність.

Голова територіальної професійної спільноти вчителів біології, екології та хімії, вчитель біології Гадяцького опорного ліцею імені Лесі Українки Гадяцької міської ради Валентина Лукаш акцентувала увагу присутніх на особливостях екологічного виховання здобувачів освіти в процесі викладання біології, формах і методах навчання.

Вчитель біології Гадяцького ліцею № 2 імені Михайла Драгоманова Гадяцької міської ради Ірина Субота науково, цікаво презентувала  досвід роботи з теми «Науково-дослідницькі роботи МАН як форма роботи з обдарованими дітьми(в аспекті формування екологічної грамотності та здорового способу життя), поділилася досвідом роботи з виконання дослідницьких проектів, ознайомила з основними вимогами проектної діяльності, вказали на необхідність розвитку спостереження  в учнів

Вчителі біології Гадяцького ліцею №3 імені Івана Виговського Гадяцької міської ради Людмила Кравченко і Ручківської гімназії Петрівсько-Роменської сільської ради Володимир Мовчан поділилися досвідом роботи з дослідницької діяльності в позаурочний час,  акцентували увагу на тому, що на уроках біології та в позаурочний час потрібно здійснювати експеримент, використовувати комп’ютерну техніку та інформаційно – комунікаційні технології для проведення обчислень, графічного аналізу та представлення екологічної інформації.        

На заході панувала атмосфера доброзичливості, взаєморозуміння та співпраці. Завдяки цьому семінар вийшов змістовним, цікавим та результативним.

За підсумками семінару-практикуму вчителі-учасники заходу виробили рекомендації для використання колегами у практичній діяльності.

 

Інформує консультант Гадяцького ЦПРПП Софія ЄМЕЦЬ