Семінар-практикум для вчителів фізичної культури і курсу «Захист України»

  • 382

Фото без опису

16 березня 2023 року комунальною установою «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради у рамках засідання територіальної професійної спільноти вчителів фізичної культури і курсу «Захист України» закладів загальної середньої освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Петрівсько-Роменської, Лютенської та Сергіївської територіальних громад проведено територіальний семінар-практикум «Використання інноваційних технологій в навчанні рухливих та спортивних ігор».

Метою семінару було підвищення фахової компетентності вчителів фізичної культури, упровадження інноваційних підходів до проведення уроків фізичної культури в закладах загальної середньої освіти, збільшення рухової активності, залучення до системних занять фізичною культурою в умовах воєнного стану.

Учасників семінару гостинно прийняв Гадяцький опорний ліцей імені Лесі Українки Гадяцької міської ради.

На початку зустрічі з вітальним словом до слухачів звернувся головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Гадяцької міської ради Руслан Володимирович  Кузьменко.

Консультант комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради Віталій Володимирович Лисенко привітав присутніх та вказав на важливість розглянутої проблеми формування, охорони та зміцнення здоров'я дітей та юнацтва закладів загальної середньої освіти.

На семінарі були розглянуті питання використання і популяризації інноваційних здоров’язбережувальних технологій і методик, кращого досвіду закладів загальної середньої освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Петрівсько-Роменської, Лютенської та Сергіївської територіальних громад з реалізації завдань здоров'язбереження учасників освітнього процесу в формуванні здорового способу життя учасників освітнього процесі.

Пріоритетним напрямком роботи кожного закладу загальної середньої освіти є підвищення якості освіти через використання інноваційних технологій на уроках і позакласних заняттях. Тому сучасний педагог повинен досконало володіти знаннями в області цих технологій і успішно застосовувати їх на своїх уроках. Вчитель, використовуючи сучасні технології, може удосконалювати не лише фізичні якості, а також розвивати творчій потенціал учнів.

Практика показує, вживання ігрових технологій з врахуванням вікових особливостей не втрачає актуальності. Кожному віку відповідає свій набір ігор, хоча бувають і виключення. Ігрова технологія є унікальною формою вчення, яка дозволяє зробити звичайний урок цікавим і захоплюючим.

Ігрова діяльність на уроках фізичної культури займає важливе місце в освітньому процесі. Цінність ігрової діяльності полягає в тому, що вона враховує педагогічну та психологічну природу дитини, відповідає його потребам і інтересам. Гра формує типові навики соціальної поведінки, специфічні системи цінностей, орієнтацію на групові і індивідуальні дії, розвиває стереотипи поведінки в суспільстві.

Досвід роботи з елементами інноваційних технологій з формування фізичної культури учнівської молоді презентували:

Синепол Ольга Сергіївна, вчитель Сватківського опорного ліцею Краснолуцької сільської ради «Психологічні аспекти фізичного виховання»;

 Білоцерківець Володимир Іванович, вчитель фізичної культури Гадяцького ліцею ім. Івана Виговського Гадяцької міської ради «Ігрові технології, як засіб формування навичок та розвиток фізичних якостей на уроках фізичної культури»

Власенко Анатолій Борисович, вчитель фізичної культури Гадяцького ліцею № 1 ім. Олени Пчілки Гадяцької міської ради «Виховання в учнів інтересу до систематичних занять фізичною культурою, як засобу покращення і зміцнення здоров’я»

Павленко Анатолій Олексійович, вчитель фізичної культури Краснолуцької гімназії Краснолуцької сільської ради «Здоров’язберігаючі технології на уроках фізичної культури та позакласних заходах»

Донос Володимир Михайлович, вчитель  фізичної культури Гадяцького опорного ліцею ім. Лесі Українки Гадяцької міської ради «Застосування інноваційних методів навчання та здійснення міжпредметних зв’язків».

 У практичній частині заходу вчитель фізичної культури Гадяцького опорного ліцею ім. Лесі Українки Гадяцької міської ради Сидоренко Леонід Михайлович під час уроку у 7 класі представив досвід роботи «Індивідуальний підхід в навчанні до дітей з урахуванням здоров’я і рівня фізичного розвитку» демонструючи кращі свої техніки і прийоми.

Директор комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради Сергій Миколайович Майборода детально представив інформацію про сучасний електронний освітній простір установи. Він зупинився на особливостях застосування окремих його компонентів та розкрив можливості, які ще не відомі усім педагогам. Окремо було акцентовано увагу на освітніх і аналітичних даних, які доступні для вчителів фізичної культури, що дозволяють впливати на професійне зростання, допомогу в побудові власної траєкторії професійного розвитку, адаптацію до кардинальних змін у сучасній освіті, узагальнення та обмін кращим досвідом кожного освітянина Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Лютенської, Петрівсько-Роменської, Сергіївської територіальних громад.

Захід пройшов у  творчій та довірливій атмосфері: педагоги отримали  корисні знання, цікавий досвід, позитивні емоції та мотивацію щодо збереження власного здоров’я та налагодження партнерських відносин між учителями, учнями та батьками.

За підсумками семінару-практикуму всі учасники отримають сертифікати, які можуть бути визнані як підвищення кваліфікації педагогічних працівників у 2023 році.

Комунальна установа «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради висловлює вдячність колективу  Гадяцького опорного ліцею імені Лесі Українки Гадяцької міської ради за допомогу у проведенні заходу.

Фото без опису

Інформацію підготували директор Гадяцького ЦПРПП Сергій МАЙБОРОДА та консультант Гадяцького ЦПРПП Віталій ЛИСЕНКО