Гадяцьким ЦПРПП проведено територіальний семінар-практикум для вчителів трудового навчання (технологій) «Упровадження STEAM-освіти в освітній галузі «Технології»

  • 127

Фото без опису

17 березня 2023 року комунальною установою «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради на базі Гадяцького ліцею № 1 імені Олени Пчілки Гадяцької міської ради проведено семінар-практикум для вчителів трудового навчання (технологій) закладів загальної середньої освіти Гадяцької, Великобудищанської, Краснолуцької, Лютенської, Петрівсько-Роменської та Сергіївської територіальних громад «Упровадження STEAM-освіти в освітній галузі «Технології». Усього в роботі семінару взяли участь 25 вчителів трудового навчання (технологій).

Захід відкрив консультант комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради Лисенко Віталій Володимирович, який ознайомив присутніх з програмою роботи семінару, його головними завданнями.

Директор ліцею Смірнова Тетяна Юріївна презентувала досвід роботи закладу «Упровадження STEM (STEAM)-освіти – траєкторія інноваційного розвитку сучасної школи».

Директор комунальної установи «Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників» Гадяцької міської ради Майборода Сергій Миколайович детально представив інформацію про сучасний електронний освітній простір установи «Можливості інформаційно-комунікаційних ресурсів Гадяцького ЦПРПП для фахового зростання педагогів».

У ході практичної частини заходу вчитель технологій Гадяцького ліцею № 1 імені Олени Пчілки Гадяцької міської ради Підгайний Олексій Миколайович продемонстрував мождивості використання 3D-принтера на уроках технологій в профільній школі як засіб впровадження STEAM-освіти в освітню галузь технології. Реалізація модуля «комп’ютерне моделювання» засобами STREAM-освіти. Також Олексій Миколайович на практиці продемонстрував можливості освітньої робототехніки. Реалізація модуля «Основи автоматики і робототехніки» засобами STREAM-освіти. Учасники заходу активно та емоційно спостерігали за роботами у дії. Використання освітньої робототехніки дає можливість на ранніх етапах виявити технічні схильності учнів і розвивати їх у цьому напрямку і напрямку формування STEM (STEAM)-компетентностей в цілому.

Вчитель трудового навчання (технологій) Гадяцького ліцею № 1 імені Олени Пчілки Гадяцької міської ради Степанович Ярослава Андріївна презентувала власний досвід роботи «Проєктна діяльність на уроках технологій – крок до STEAM-освіти».

Калейдоскоп майстерності педагогічних працівників презентували вчителі, які атестуються у 2023 році:

Лукаш Марія Іванівна, вчитель Сарського опорного ліцею Гадяцької міської ради «Розвиток творчих здібностей шляхом впровадження інноваційних компетентностей учнів на уроках трудового навчання, технологій»;

Іщенко Людмила Миколаївна, вчитель Веприцького опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ст. ім. С.Т.Васюти Великобудищанської сільської ради «Розвиток творчої активності та навичок самостійної діяльності учнів на уроках та в позакласній роботі».

У ході роботи семінару-практикуму вчителі трудового навчання (технологій) підвищили професійну компетентність з питань впровадження STEM (STEAM) та ІК-технологій у освітній процес, ознайомилися з досвідом та здобутками Гадяцького ліцею № 1 імені Олени Пчілки Гадяцької міської ради щодо створення STEM (STEAM)-простору.

За підсумками заходу вироблено рекомендації для практичного використання в роботі вчителями трудового навчання (технологій) закладів загальної середньої освіти.

Висловлюємо вдячність колективу Гадяцького ліцею № 1 імені Олени Пчілки Гадяцької міської ради за теплу та затишну атмосферу доброзичливості, взаєморозуміння, щирості; допомогу та підтримку у проведенні заходу.

 

 

Інформує консультант Гадяцького ЦПРПП Віталій ЛИСЕНКО